Πόσο ζει η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

-

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που έχει κάποιος που σκέφτεται να αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι το πόσο θα διαρκεί η μπαταρία το και το πότε θα χαλάσει. Αν είστε και εσείς ένας από αυτούς, για να κάνουμε την ζωή σας πιο εύκολη, σας δίνουμε την απάντηση.

Τι είδους μπαταρίες χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλούνται σήμερα χρησιμοποιούν δύο κύριους τύπους. Αυτοί είναι οι:

-Μπαταρίες ιόντων λιθίου
-Μπαταρίες υδριδίου νικελίου-μετάλλου

Η χημεία που χρησιμοποιούν οι παραπάνω τύποι μπαταριών δεν είναι τόσο διαφορετική από τις μπαταρίες του κινητού σας τηλέφωνου. Τα περισσότερα σύγχρονα smartphone χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου για γρήγορο κύκλο φόρτισης. Ωστόσο οι απαιτήσεις τους είναι περίπλοκες, αφού πρέπει να είναι σε θέση να αποθηκεύουν πολλή ενέργεια, να φορτίζουν γρήγορα, να διατηρούν την ενεργειακή τους πυκνότητα σε πολλές χιλιάδες κύκλους φόρτισης, ενώ ταυτόχρονα να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους του δρόμου, όπως π.χ. τις πλημμύρες ή τις λακκούβες.

Χωρητικότητα μπαταρίας ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Για την παροχή της απαιτούμενης ενέργειας για την προώθηση ενός αυτοκινήτου βάρους δύο τόνων και άνω, οι μπαταρίες ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι γενικά αρκετά μεγάλες. Η ενεργειακή τους ικανότητα μετριέται κανονικά σε κιλοβατώρες (ή kWh), δηλώνοντας την αποθήκευση ενέργειας της μπαταρίας για ένα συγκεκριμένο χρόνο.

Έτσι, μια μπαταρία 100kWh σε ένα π.χ. Tesla Model S είναι ικανή να παρέχει μέγιστη ενέργεια 100 kilowatt για μία ώρα. Φυσικά, η τυπική καθημερινή οδήγηση χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ενέργεια από αυτήν, οπότε στην πραγματικότητα η μπαταρία θα διαρκέσει αρκετές ώρες προτού χρειαστεί να επαναφορτιστεί.

Πόσο όμως διαρκούν αυτές οι μπαταρίες;

Είναι σημαντικό λοιπόν, να επιλέξετε ένα αυτοκίνητο με χωρητικότητα μπαταρίας αρκετά μεγάλη για να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Εάν πχ οδηγείτε για μικρές αποστάσεις μέσα στην πόλη, ένα αυτοκίνητο με μια μικρότερη χωρητικότητα μπαταρίας θα είναι μια χαρά.

Για παράδειγμα, αν το αυτοκίνητο που σκέφτεστε να αγοράσετε διαθέτει μια μικρή μπαταρία 35kWh, αυτό είναι αρκετό για να διανύσετε περίπου 210 χιλιόμετρα. Από την άλλη αν θέλετε να έχετε μεγαλύτερη εμβέλεια μια μπαταρία 85kWh θα δουλεύει για περίπου 470 χιλιόμετρα.

Άρα η επιλογή είναι πολύ απλή. Όσο μεγαλύτερο εύρος χιλιομέτρων χρειάζεστε, τόσο μεγαλύτερη είναι η μπαταρία που πρέπει να έχει το αυτοκίνητό σας.

Αναφορικά, η μικρότερη μπαταρία σήμερα είναι περίπου 30kWh, ενώ η μεγαλύτερη κυμαίνεται έως και 100kWh. Η συμβουλή μας είναι να μην φοβηθείτε τις μικρές μπαταρίες, αρκεί να είστε συνεπείς στην φόρτισή της.

Μετά από πόσα χρόνια θα χαλάσει

Φυσικά, το πόσο καιρό θα διαρκεί μια μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν εξαρτάται μόνο από την καθημερινή εμβέλεια των χιλιομέτρων. Πολλοί από όσους έχουν αγοράσει ένα τέτοιο αυτοκίνητο ανησυχούν για το πόσα θα διαρκέσει η μπαταρία του, ωστόσο το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι δεν πρόκειται να χαλάσει όπως μία μπαταρία κινητού. Παρόλο που δεν θα αποδώσει τόσο καλά όσο αν ήταν καινούρια, θα συνεχίζει να δουλεύει για πολλά, πολλά χρόνια Αναφορικά, η αναμενόμενη διάρκεια ζωής των μπαταριών αυτών είναι τουλάχιστον μια δεκαετία, άρα πιο πιθανό είναι χαλάσει το αυτοκίνητο σας παρά η μπαταρία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ