Πρωκτικό σεξ: Η αύξηση της δημοτικότητάς του προκαλεί προβλήματα υγείας στις γυναίκες, λένε βρετανίδες γιατροί


Βρετανίδες ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σε άρθρο τους, γύρω από τα προβλήματα που φαίνεται πως παρουσιάζονται σε γυναίκες στη Βρετανία εξαιτίας της αυξημένης δημοτικότητας του πρωκτικού σεξ στα ετερόφυλα ζευγάρια.

Όπως αναφέρουν δυο βρετανίδες γιατροί σε άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, μέρη του οποίου αναδημοσίευσε ο Guardian, ανάμεσα στις επιπτώσεις της συγκεκριμένης σεξουαλικής πρακτικής για τις γυναίκες, συγκαταλέγονται η ακράτεια και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και ο πόνος και η αιμορραγία ως αποτέλεσμα τραυματισμού κατά τη διάρκεια της επαφής.

Μάλιστα, οι Τάμπιθα Γκάνα και Λέσλι Χαντ υποστήριξαν ότι η επιφυλακτικότητα των γιατρών να συζητήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το πρωκτικό σεξ, από φόβο ότι κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν ομοφοβικό, έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να βλάπτονται και να μην έχουν επίγνωση των πιθανών προβλημάτων.

Πόσο δίκιο έχουν οι δυο γιατροί;

Στο σχετικό άρθρο του Guardian παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της δημοτικότητας της πρακτικής (επικαλείται την Εθνική Έρευνα Σεξουαλικών Συμπεριφορών στη Βρετανία που διαπίστωσε ότι «στις τελευταίες δεκαετίες» το ποσοστό των ανθρώπων 16-24 ετών που συμμετέχουν σε ετεροφυλοφιλικό πρωκτικό σεξ έχει αυξηθεί από 12,5% σε 28,5%), δεν παραπέμπει σε καμιά έρευνα που να αποδεικνύει την αντίστοιχη αύξηση της εμφάνισης ακράτειας ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων σε συνάρτηση με την πρακτική, αλλά ούτε και στο άρθρο των Γκάνα και Χαντ.

Επιπλέον, αν κάποιος αναζητήσει και εντοπίσει το σχετικό άρθρο, γρήγορα διαπιστώνει ότι οι από τις 18 πηγές του, η πλειοψηφία αναζητά τις αιτίες που οι γυναίκες συμμετέχουν πλέον συχνότερα στην πρακτική του πρωκτικού σεξ – με το φαινόμενο να αποδίδεται κυρίως στην επίδραση των ΜΜΕ και την κοινωνική πίεση – ενώ ελάχιστες είναι οι βιβλιογραφικές αναφορές που εστιάζουν στις πιθανές επιπτώσεις.

crossorigin="anonymous">

Οι Γκάνα και Χαντ αναφέρουν επίσης ότι «η πρωκτική συνουσία θεωρείται ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, εξαιτίας της σύνδεσής της με το αλκοόλ, τη χρήση ναρκωτικών και τους πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους» – πράγμα που μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε ότι θα έπαυε να ισχύει από τη στιγμή που η πρακτική θα περνούσε στη σφαίρα του mainstream.

Αντιφάσεις

Στη συνέχεια, οι γιατροί υποστηρίζουν επίσης ότι οι γυναίκες που κάνουν πρωκτικό σεξ, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους άνδρες, σημειώνοντας ότι «αυξημένη συχνότητα ακράτειας κοπράνων και τραυματισμοί του πρωκτικού σφιγκτήρα έχουν αναφερθεί από γυναίκες που κάνουν πρωκτικό σεξ».

«Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ακράτειας από τους άνδρες εξαιτίας της διαφορετικής ανατομίας τους και τις επιπτώσεις των ορμονών, την εγκυμοσύνης και του τοκετού στο πυελικό έδαφος».Ροή Ειδήσεων

Τι ώρα ξεκινούν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες

Από τις 09:00 το πρωί θα λειτουργήσουν αύριο...

Δίκη Φιλιππίδη: Έξι χρόνια κάθειρξη για κάθε πράξη η πρόταση της εισαγγελέα

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα τα δυο ελαφρυντικά.  ...

Πρόσκρουση λεωφορείου σε παιδικό σταθμό στον Καναδά: Δύο μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ενδέχεται να ήταν εσκεμμένη...

Αγροδιατροφή: Ποια έργα του Ταμείου Ανάκαμψης επαναπροκηρύσσονται

Πώς αξιοποιούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου...

Τι ώρα ξεκινούν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες

Από τις 09:00 το πρωί θα λειτουργήσουν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες, λόγω του καιρικού φαινομένου «Μπάρμπαρα».BARBAΗ απόφαση αφορά ειδικά την Περιφέρεια Αττικής και...

Δίκη Φιλιππίδη: Έξι χρόνια κάθειρξη για κάθε πράξη η πρόταση της εισαγγελέα

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα τα δυο ελαφρυντικά.  Μάκης Συνοδινός Η εισαγγελέας του Μικτού...

Πρόσκρουση λεωφορείου σε παιδικό σταθμό στον Καναδά: Δύο μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ενδέχεται να ήταν εσκεμμένη ενέργεια - Ο οδηγός, ένας 51χρονος, συνελήφθη για ανθρωποκτονία και επικίνδυνη οδήγηση ...