Πρόσθετο κόστος 42 δις. δολ. στην περίθαλψη από φαρμακευτικά λάθη


Οι μισές βλάβες από ιατρική περίθαλψη οφείλονται στην κακή χρήση των φαρμάκων και θα μπορούσαν να προληφθούν. Μάλιστα το ένα τέταρτο των βλαβών από ιατρική περίθαλψη είναι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή.

Το κόστος από τις βλάβες που προκαλούνται εξαιτίας λαθών στη φαρμακευτική αγωγή, υπολογίζεται σε 42 δις. δολ. ετησίως.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα από τη χρήση φαρμάκων βρίσκονται οι ηλικιωμένοι, εξαιτίας των πολλαπλών νοσημάτων από τα οποία πάσχουν συνήθως, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αυξημένες παρενέργειες. Υψηλά ποσοστά βλάβης που σχετίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή παρατηρούνται επίσης στη χειρουργική περίθαλψη, την εντατική θεραπεία και την επείγουσα ιατρική.

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα ασφάλειας ασθενών (17 Σεπτεμβρίου) είναι αφιερωμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην «Ασφάλεια των φαρμάκων», εξαιτίας της σημαντικής επιβάρυνσης που προκαλείται αλλά και της αναγνώρισης ότι η πρόληψη και η μείωση των βλαβών που σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα.

Ο ΠΟΥ ξεκινά εκστρατεία η οποία αναμένεται να δώσει την απαιτούμενη ώθηση για την εδραίωση των προσπαθειών του Οργανισμού για «Φάρμακα Χωρίς Βλάβη», τονίζοντας την ανάγκη υιοθέτησης συστημικής προσέγγισης και προώθησης ασφαλών πρακτικών στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για την πρόληψη σφαλμάτων στη φαρμακευτική περίθαλψη και τη μείωση της βλάβης που σχετίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα σημεία όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη ζημιά, όπως σε περιστατικά υψηλού κινδύνου, σε μεταβατικά στάδια περίθαλψης και σε περιπτώσεις πολυφαρμακίας. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι μείωση της βλάβης από λάθη φαρμακευτικής αγωγής κατά 50% εντός πενταετίας.

«Τα φάρμακα είναι ισχυρά εργαλεία για την προστασία της υγείας. Όμως τα φάρμακα που συνταγογραφούνται λανθασμένα, λαμβάνονται λανθασμένα ή είναι κακής ποιότητας, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη. Όμως κανείς δεν πρέπει να υφίσταται βλάβη όταν χρειάζεται περίθαλψη», δήλωσε ο Δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Οι μη ασφαλείς φαρμακευτικές πρακτικές και τα λάθη της φαρμακευτικής αγωγής είναι μία από τις κύριες αιτίες τραυματισμού και ιατρικού λάθους στα συστήματα υγείας διεθνώς.

Το παγκόσμιο κόστος που σχετίζεται με τα λάθη φαρμακευτικής αγωγής έχει υπολογιστεί σε 42 δις. δολάρια ετησίως.

Τα λάθη φαρμακευτικής αγωγής οφείλονται σε συστηματικά ζητήματα ή/και σε ανθρώπινους παράγοντες, όπως κόπωση, κακές περιβαλλοντικές συνθήκες ή ελλείψεις προσωπικού που επηρεάζουν τις πρακτικές συνταγογράφησης, μεταγραφής, χορήγησης, χορήγησης και παρακολούθησης. Αυτά τα σφάλματα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή βλάβη, αναπηρία, ακόμη και θάνατο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας των Ασθενών στοχεύει να ενισχύσει τη συμμετοχή του κοινού στην αποφυγή των σφαλμάτων αυτών και να ενθαρρύνει τις χώρες να προωθήσουν την ασφάλεια στα συστήματα υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό εφιστά την προσοχή των κρατών στην συνταγογράφηση φαρμάκων που μοιάζουν μεταξύ τους ή που μοιάζουν τα ονόματά τους αν και δεν είναι τα ίδια. Τα φάρμακα αυτά, μπορεί να έχουν παρόμοια συσκευασία, παρόμοια ονόματα ή παρόμοια ορθογραφία.

Τα ελαττώματα στα συστήματα συνταγογράφησης συμβάλλουν σημαντικά στις βλάβες που σχετίζονται με τα φάρμακα, παράλληλα με το ανθρώπινο λάθος.

Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι περισσότερο από το μισό όλων των βλαβών από τη φαρμακευτική αγωγή συμβαίνει στο στάδιο που συνταγογραφούνται τα φάρμακα και όταν λαμβάνονται από ασθενείς οι οποίοι δεν παρακολουθούνται επαρκώς.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τη λάθος χρήση φαρμάκων εντοπίζονται στα αντιβιοτικά, αν και τα τα ηρεμιστικά, τα αντιφλεγμονώδη και τα φάρμακα για την καρδιά και την αρτηριακή πίεση ενέχουν επίσης σημαντικούς κινδύνους.

Ο ΠΟΥ καλεί τους αρμόδιους φορείς να αναπτύξουν στρατηγικές και δομές για τη βελτίωση της ασφάλειας των φαρμάκων σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και να δεσμευτούν ότι θα υιοθετήσουν την «Πρόκληση Φαρμάκων Χωρίς Βλάβη». Το πρόγραμμα προβλέπει τη λήψη μέτρων προστασίας που αφορούν τους ασθενείς και το κοινό, τους επαγγελματίες υγείας, τα συστήματα περίθαλψης και συνταγογράφησης και την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης των φαρμάκων.



Ροή Ειδήσεων

Oreshnik: Βίντεο αποκαλύπτει τα απομεινάρια του νέου ρωσικού πυραύλου

Ό,τι απέμεινε από τον πύραυλο Oreshnik (σ.σ που...

Προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών φαρμάκου στη Σαουδική Αραβία

Νέο κεφάλαιο στη συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας στον τομέα...

Παναιτωλικός – Παναθηναϊκός: Η εισβολή του Βιτόρια και η ομιλία στο φινάλε του αγώνα

Ο Παναθηναϊκός πέρασε από το Αγρίνιο, επικρατώντας με 2-1...

Oreshnik: Βίντεο αποκαλύπτει τα απομεινάρια του νέου ρωσικού πυραύλου

Ό,τι απέμεινε από τον πύραυλο Oreshnik (σ.σ που στα ρωσικά σημαίνει τη φουντουκιά) είναι, για την ώρα, αποθηκευμένο σε μυστική τοποθεσία ...

Τραμπ: Συνεργασία με κυβέρνηση Μπάιντεν για διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία

Μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και τη νίκη του Τραμπ, οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα απεμπλακούν από τον πόλεμο ή...

Προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών φαρμάκου στη Σαουδική Αραβία

Νέο κεφάλαιο στη συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας στον τομέα του φαρμάκου ανοίγει η πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, κατά την οποία...