Δωδεκαετής μελέτη καταρρίπτει τον μύθο «μην πίνεις πολλούς καφέδες»


Η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με την αποφυγή του καφέ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στο European Journal of Preventive Cardiology, ένα περιοδικό της ESC. Τα ευρήματα αφορούσαν τις αλεσμένες, τις στιγμιαίες και τις χωρίς καφεΐνη ποικιλίες.

Υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των διαφόρων παρασκευασμάτων καφέ στην υγεία και την επιβίωση της καρδιάς.

Η μελέτη

Η παρούσα μελέτη εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ των τύπων καφέ και των περιστατικών αρρυθμιών, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του θανάτου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βρετανική τράπεζα βιολογικών δεδομένων (UK Biobank), η οποία προσέλκυσε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών. Η καρδιαγγειακή νόσος περιελάμβανε τη στεφανιαία νόσο, τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη περιελάμβανε 449.563 συμμετέχοντες χωρίς αρρυθμίες ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης. Η διάμεση ηλικία ήταν 58 έτη και το 55,3% ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που ζητούσε να μάθει πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν κάθε μέρα και αν συνήθως έπιναν στιγμιαίο, αλεσμένο (όπως καπουτσίνο ή καφέ φίλτρου) ή καφεϊνούχο καφέ.

Στη συνέχεια ομαδοποιήθηκαν σε έξι κατηγορίες ημερήσιας πρόσληψης, που αποτελούνταν από καμία, λιγότερο από μία, μία, δύο έως τρεις, τέσσερις έως πέντε και περισσότερες από πέντε κούπες την ημέρα. Ο συνήθης τύπος καφέ ήταν στιγμιαίος σε 198.062 (44,1%) συμμετέχοντες, αλεσμένος σε 82.575 (18,4%) και χωρίς καφεΐνη σε 68.416 (15,2%). Υπήρχαν 100.510 (22,4%) άτομα που δεν έπιναν καφέ και αποτέλεσαν την ομάδα σύγκρισης.

Όσοι έπιναν καφέ συγκρίθηκαν με όσους δεν πίνουν ως προς την επίπτωση των αρρυθμιών, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του θανάτου.

12,5 χρόνια μελέτη

Συνολικά 27.809 (6,2%) συμμετέχοντες πέθαναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, η οποία διήρκησε 12,5 χρόνια.

Όλα τα είδη καφέ συνδέθηκαν με μείωση του θανάτου και μείωση καρδιαγγειακής νόσου από οποιαδήποτε αιτία. Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε σε όσους έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Ο καθηγητής Κίστλερ δήλωσε: « Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ όλων των τύπων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αντιθέτως μπορεί να θεωρείται μία υγιεινή συνήθεια για την καρδιά».



Ροή Ειδήσεων

Τα νέα μέτρα για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα

Το μέτρο της τριετούς φοροαπαλλαγής για να ανοίξει...

Νέα Ιωνία: Συνελήφθη ο άντρας που πυροβόλησε αστυνομικούς το 2014

Ο 41χρονος σήμερα άντρας συνελήφθη μετά από επιχείρηση...

Η Μαρία Κορινθίου επιβεβαίωσε τον χωρισμό της από τον Γιάννη Αϊβάζη: «Είναι μελετημένο να τον δω με άλλην»

Για πρώτη φορά μίλησε η Μαρία Κορινθίου για τον πρόσφατο χωρισμό της από τον Γιάννη Αϊβάζη έπειτα από 17 χρόνια κοινού βίου. Στον καναπέ...

Τα νέα μέτρα για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα

Το μέτρο της τριετούς φοροαπαλλαγής για να ανοίξει ένα μέρος από τα 794.000 κλειστά ακίνητα καλείται να αποδώσει η κυβέρνηση, ξεπερνώντας σημαντικά εμπόδια,...

Νέα Ιωνία: Συνελήφθη ο άντρας που πυροβόλησε αστυνομικούς το 2014

Ο 41χρονος σήμερα άντρας συνελήφθη μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου - Το χρονικό της υπόθεσης ...