«Βόμβα» και φόβοι για αναπόφευκτο lockdown στην Ελλάδα από πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου

-

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας που εκφράζει την ανησυχία ότι θα γίνει αναγκαίο ένα νέο lockdown.

Η πανδημία καλπάζει και ο ένας μετά τον άλλο οι επιστήμονες εκφράζουν τις ζοφερές προβλέψεις τους για την έξαρση και την κατάσταση στα νοσοκομεία. Μάλιστα, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, αναφέρθηκε ακόμα και σε ένα νέο lockdown στο οποίο «μπορεί να υποχρεωθούμε».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», κ. Μαστοράκου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «έρχεται η στιγμή που ο φόβος για τη νόσο στην Ελλάδα, θα είναι παραπάνω από τον τωρινό φόβο για τα εμβόλια». Η ίδια εξέφρασε έντονη ανησυχία για την αλματώδη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, επισημαίνοντας πως ακόμα είμαστε στην αρχή ενός δύσκολου χειμώνα.

Η κ. Μαστοράκου σημειώνει ότι οι πολίτες «δεν έχουν πάρει ακόμα στα σοβαρά τον κορονοϊό», γεγονός που, σύμφωνα με την ίδια, είναι άμεσα συναρτώμενο με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. «Έρχεται η στιγμή», δήλωσε, «που ο φόβος για τη νόσο στην Ελλάδα, θα΄ναι παραπάνω από τον τωρινό φόβο για τα εμβόλια».

Όσον αφορά στα μέτρα που απαιτούνται για την αναχαίτιση της πανδημίας, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου χαρακτηρίζει «οικονομικά σωστή» την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε κλείσιμο της κοινωνίας.

Ωστόσο, εξηγεί:

«Εάν φτάσουμε στο κόκκινο στα νοσοκομεία, πράγμα πολύ πιθανό αφού ήδη το ποσοστό νοσηλειών covid σε κλινικές κορονοϊού είναι στο 57% και στο 89% σε άλλες κλίνες, τότε πολύ δύσκολο να τηρηθεί η κομβική κυβερνητική απόφαση. Ο υπεροκορεσμός του ΕΣΥ θα το καθορίσει. Η ανατροπή εισαγωγών – εξιτηρίων στα νοσοκομεία, δείχνει ότι πολύ γρήγορα η πίεση θα είναι μεγάλη. Αν συνεχιστεί έτσι, δεν θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. Φοβάμαι μήπως υποχρεωθούμε σε ένα νέο lockdown. Έρχεται και το φορτίο από τα Βαλκάνια, στα οποία ανήκουμε, οπότε δεν ξέρω αν θα μπορέσει να μην κλείσει τα πάντα η Ελλάδα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει. Το απεύχομαι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ