Γονίδια ευθύνονται για τις καλές αθλητικές επιδόσεις


Κοινά φυσικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες μοιράζονται οι αθλητές που εμφανίζουν εξαιρετικές επιδόσεις. Αιτία είναι τα γονίδια που προκαλούν τα χαρακτηριστικά αυτά. Μάλιστα η κληρονομικότητα των χαρακτηριστικών των επιδόσεων, κυμαίνεται από 40-75%.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 332 αυτοσωμικά γονίδια και γονιδιακοί τόποι, 27 γονίδια στο φυλετικό χρωμόσωμα Χ και 28 γονίδια στο DNA των μιτοχονδρίων.

Όλα τα αυτά είναι στοιχεία που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τη φυσική κατάσταση και τις αθλητικές επιδόσεις.

Αυτό ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) Αθαν. Μπαδέκα, την Καθηγήτρια Ορθοπεδικής της Ιατρικής Θεσσαλίας Ζωή Νταϊλιάνα, τον Διευθυντή της Α’ Ορθοπεδικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ  στο «Αττικόν» Καθηγητή Παναγιώτη Παπαγγελόπουλο και τον συντονιστή διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής του Αγ. Σάββα Θεόδωρο Κορμά, με αφορμή το 78ο Συνέδριο της Εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 – 15 Οκτωβρίου 2022, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΧΟΤ η μοριακή βιολογία μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε άτομα με ιδιαίτερη σωματική δομή και ψυχολογία ανάλογα το άθλημα, αλλά και αθλητές με μεγαλύτερη ικανότητα να εξελίσσονται με την άσκηση και ταυτόχρονα να έχουν μικρότερες πιθανότητες για τραυματισμούς.

Στο συνέδριο θα συζητηθεί η θεραπευτική άσκηση σε ασθενείς με καρκίνο ως νέος τρόπος πρόληψης και συντηρητικής θεραπείας και η μετάβαση από την γενική ωφέλεια στην ειδική θεραπευτική. Επίσης θα αναπτυχθούν και οι λόγοι που επιλέγεται η άσκηση με αντιστάσεις ή η αερόβια προπόνηση.

Παράλληλα θα γίνει  αναφορά σε νέες μεθόδους θεραπείας για την πλατυποδία και την  κοιλοποδία, που ευθειάζουν το πόδι, ενώ χρειάζονται μικρότερο χρόνο νοσηλείας, ενώ θα αναπτυχθεί η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην διαχείριση του ορθοπεδικού τραύματος και η σχέση εγκεφάλου – οστικού μεταβολισμού.

Στο συνέδριο θα μετέχουν διακεκριμένοι ορθοπεδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και η Ορθοπεδική Εταιρεία του Ισραήλ και η Βαλκανική Εταιρεία Χειρουργικής Ποδιού. Στη θεματολογία του περιλαμβάνεται επίσης το καθιερωμένο EFORT Forum, η ενεργός συμμετοχή της ESSKA και της European Hip Society και για πρώτη φορά φέτος και το International Orthopaedic Trauma Association Forum.



Ροή Ειδήσεων

Μητσοτάκης: Ανάπτυξη με περισσότερες θέσεις εργασίας και αύξηση μισθών

«Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο κινητοποιεί παραπάνω...

Πάτρα: Διαμαρτυρία Ρομά για τον πυροβολισμό του 16χρονου

Διαμαρτύρονται για τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη...

Κογκό: Τουλάχιστον 272 νεκροί από τo αιματοκύλισμα του Βόρειου Κίβου

Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για τη σφαγή...

ΕΛΑΣ: Ζημιές σε έξι τουλάχιστον ΙΧ από την επίθεση με μολότοφ στο Φάληρο

Σύμφωνα με τις έως στιγμής πληροφορίες από την...

Μητσοτάκης: Ανάπτυξη με περισσότερες θέσεις εργασίας και αύξηση μισθών

«Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο κινητοποιεί παραπάνω από 5 δισεκατομμύρια δημοσίων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων σε μια σειρά από δράσεις» ανέφερε ο...

Πάτρα: Διαμαρτυρία Ρομά για τον πυροβολισμό του 16χρονου

Διαμαρτύρονται για τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικό. Συγκέντρωση Ρομά...

Κογκό: Τουλάχιστον 272 νεκροί από τo αιματοκύλισμα του Βόρειου Κίβου

Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για τη σφαγή αυτή στην αντάρτικη οργάνωση M23, η οποία ωστόσο αρνείται κάθε ανάμιξη. ...