Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο καρκίνος του μαστού


Οι περισσότεροι καρκίνοι έχουν την ικανότητα να εξαπλώνονται, όμως εάν και πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες.

Για τον καρκίνο του μαστού ο πιο καθοριστικός παράγοντας είναι ο προσδιορισμός του τύπου του, βάσει του οποίου ο γιατρός θα μπορεί να κάνει τις σχετικές εκτιμήσεις.

«Διαφορετικοί τύποι καρκίνου του μαστού αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς», εξηγεί η ογκολόγος της παγκοσμίου φήμης κλινικής Cleveland στις ΗΠΑ, Dr Erin Roesch. Και διευκρινίζει ότι «είναι δύσκολο να δοθεί μια συνολική εκτίμηση, δεδομένου πως κάθε διάγνωση καρκίνου είναι διαφορετική».

Η ίδια δε, αναλύει τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν, αλλά και τις προοπτικές επιβράδυνσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Πόσον καιρό χρειάζεται για να αναπτυχθεί ο καρκίνος του μαστού;

Τη στιγμή που κάποιος διαπιστώνει ένα εξόγκωμα στο στήθος ή λαμβάνει τη διάγνωση ξεκινά ομολογουμένως μια «περιπέτεια». Ομως, η κακοήθεια πιθανόν να είχε αρχίσει να αναπτύσσεται ακόμη και χρόνια πριν.

crossorigin="anonymous">

«Ο γενικός κανόνας είναι ότι πραγματικά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με βεβαιότητα πότε εμφανίστηκε η κακοήθεια. Από τον υπότυπο του καρκίνου έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε βάσιμες εικασίες εάν ξεκίνησε πριν από εβδομάδες ή από μήνες, για παράδειγμα. Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να καταλήξουμε στην ακριβή περίοδο που ξεκίνησε».

Αλλωστε, εκτός από τον χρόνο ανάπτυξης είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης. Εχουν διεξαχθεί σχετικές μελέτες, όμως τα αποτελέσματα ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου αλλά και τα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς.

Εντούτοις κάποιοι τύποι είναι κατά κανόνα πιο επιθετικοί, ενώ αναπτύσσονται πιο αργά. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως όσο περισσότερο μεγαλώνει ο όγκος, τόσο πιθανότερο είναι να εξαπλωθεί στους γύρω ιστούς και σε άλλες περιοχές του οργανισμού.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον ρυθμό ανάπτυξης;Ροή Ειδήσεων

Θεσσαλία: Δυναμώνουν τα μπλόκα των αγρότων

Στα μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας και...

Kακοκαιρία Βarbara: Ποια δρομολόγια λεωφορείων δεν πραγματοποιούνται- Νέα ενημέρωση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση, ισχύουν...

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων, στους 1.900 οι νεκροί

Στους 1.121 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από...

Κακοκαιρία «Barbara»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη

Δείτε σε ποιες περιοχές έχει ληφθεί ήδη απόφαση...

Θεσσαλία: Δυναμώνουν τα μπλόκα των αγρότων

Στα μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας και ειδικότερα σε αυτά της Θεσσαλίας όπου βρίσκεται το κέντρο των κινητοποιήσεων παραμένουν οι αγρότες, ενισχύοντάς...

Kακοκαιρία Βarbara: Ποια δρομολόγια λεωφορείων δεν πραγματοποιούνται- Νέα ενημέρωση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση, ισχύουν οι ακόλουθες μεταβολές

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων, στους 1.900 οι νεκροί

Στους 1.121 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον πρώτο σεισμό στην Τουρκία, σύμφωνα με την υπηρεσία καταστροφών της χώρας. Αυτό ανεβάζει τον...