Αυξημένη χρηματοδότηση για τον τομέα υγείας, προγραμματίζεται για το 2023 από τον προϋπολογισμό, όπου μέσα από τις δαπάνες των υπουργείων και των σχετικών κρατικών φορέων προβλέπεται να διατεθούν για την υγεία 11,9 δις. ευρώ για την καινούρια χρονιά.
Το ποσό αυτό, πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς φτάνει το 6% του ΑΕΠ.
Σχετικά στοιχεία παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ομιλία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Πολιτικές και τα Οικονομικά της Υγείας που ολοκλήρωσε τις εργασίες του.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μόνο από το υπουργείο Υγείας, η χρηματοδότηση προβλέπεται να φτάσει το 2023 τα 5,2 δις. ευρώ, χωρίς την χρηματοδότηση για τη διαχείριση του covid. Φέτος, η δαπάνες του υπουργείου Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των πιστώσεων για την πανδημία έφτασαν στα 5,6 δις. ευρώ καθώς διατέθηκαν στα νοσοκομεία επιπλέον 296 εκατ. ευρώ για τις αυξημένες δαπάνες τους.
Επίσης για το 2023 οι δαπάνες των δημοσίων επενδύσεων προϋπολογίζονται στα 63 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από το 2018.
Διαβάστε επίσης: Υπερβολική επιβάρυνση των ελληνικών οικογενειών από δαπάνες υγείας
Ταυτόχρονα προβλέπεται και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας με μεγαλύτερη χρηματοδότηση κατά 595 εκατ. ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και υγειονομικές απειλές.
Χρηματοδότηση ΕΣΠΑ
Αναφερόμενος στις χρηματοδοτήσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, σημείωσε ότι προωθούνται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας, όπως η ενίσχυση και βελτίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), των νοσοκομείων, της πρόληψης και της ψηφιακής υγείας με πόρους πάνω από ένα δις ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη προβλέπεται το πρόγραμμα κατ’ οίκον περίθαλψης ύψους 12,1 εκατ. ευρώ, ο εκσυγχρονισμός νοσοκομείων ύψους 32,5 εκατ. ευρώ με κέντρο ακτινοθεραπείας στο «Σωτηρία» και τμήματος κυτταρικής και γενετικής θεραπείας στο «Παπανικολάου» ύψους 7,4 εκ. ευρώ, καθώς και στήριξη της ΠΦΥ με 271,6 εκατ. ευρώ. Ήδη οι τέσσερις αυτές δράσεις έχουν ανατεθεί στη μονάδα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.
Διαβάστε επίσης: Από την τσέπη μας το ένα τρίτο των δαπανών υγείας στην Ελλάδα
Μέσω του συμψηφισμού του επενδυτικού clawback προβλέπεται ενίσχυση του συστήματος με 250 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ενταχθεί ήδη 53 επενδύσεις ύψους 519 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2023.
Διεύρυνση των ελλειμμάτων
Αναφερόμενος στα αιτήματα για περαιτέρω ενίσχυση των πιστώσεων για την υγεία, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως η χώρα συνεχίζει να παρουσιάζει πρωτογενή ελλείμματα, οπότε όποιος ζητά επιπλέον πόρους, ζητά διεύρυνση των ελλειμμάτων.
Παρατήρησε ότι φέτος είχαμε ενίσχυση των φορολογικών εσόδων κατά 6 δις. ευρώ, με καθαρό όφελος μόλις 1,5 δις. εξαιτίας της ακρίβειας, και έτσι επιλέχθηκε η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, εξηγώντας έτσι, ότι οι προτεραιότητες ορίζουν πώς κατανέμουμε τους πεπερασμένους πόρους για απεριόριστες ανάγκες, με κοινωνική ανταποδοτικότητα.