Αλλάζει ο υγειονομικός Χάρτης της χώρας – Συγχωνεύσεις νοσοκομείων μέσα στο 2023

Σημαντικές αλλαγές φιλοδοξεί να φέρει το υπουργείο Υγείας στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης της χώρας και δη στα νοσοκομεία, καθώς το υπουργείο προσπαθεί να αλλάξει ριζικά τον Χάρτη Υγείας.

Μετά τις πρόσφατες αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που φέρνουν τα πάνω – κάτω στις συνθήκες εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, ο Θάνος Πλεύρης του υπουργείου Υγείας, προανήγγειλε και αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης και λειτουργίας των νοσοκομείων, οι οποίες θα ξεκινήσουν πιλοτικά τους επόμενους μήνες από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης.

Εντός του 2023 θα ξεκινήσει η πρώτη -πιλοτική σε πρώτη φάση – προσπάθεια για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και χρηματοδότησης νοσοκομείων και υγειονομικών μονάδων, προκειμένου να περιοριστεί ο “νοσοκομειοκεντρικός” ρόλος του ΕΣΥ και να εξοικονομηθούν οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τον περιορισμό του ρόλου του Δημόσιου Νοσοκομείου, καθώς σ’ αυτό καταφεύγουν σήμερα οι πολίτες για κάθε πρόβλημα υγείας -μικρό ή μεγάλο- με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις, τα ράντζα, την ταλαιπωρία και τη μη εξυπηρέτηση τους.

Παράλληλα προωθείται και ενισχύεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (προσωπικός γιατρός, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κ.α.), αλλά και η προώθηση της κατ’ οίκον νοσηλείας και ανακουφιστικής φροντίδας σε περιπτώσεις χρονίως πασχόντων ασθενών.

crossorigin="anonymous">

Το τελευταίο προωθείται μέσω σχετικού Νομοσχεδίου που ψηφίζεται στις 21 Δεκεμβρίου από τη Βουλή.

Σε “πειραματικό σωλήνα” η Κρήτη

Η αρχή για τον νέο τρόπο χρηματοδότησης των νοσοκομείων θα γίνει από την 7η Περιφέρεια Κρήτης εντός του 2023, εάν όλα εξελιχθούν κανονικά και το σχέδιο δεν μπει «στον πάγο» εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών.

Η Κρήτη μπαίνει πρώτη στο “στόχαστρο” των νέων αλλαγών, καθώς στο νησί υπάρχουν οκτώ συνολικά νοσοκομεία, τα τέσσερα εκ των οποίων βρίσκονται στο Νομό Λασιθίου.

Ροή Ειδήσεων

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Με σχεδιαστικά κόλπα «παγιδεύουν» τους καταναλωτές 4 στις 10 ιστοσελίδες στην ΕΕ

Σχεδόν 4 στις 10 ιστοσελίδες ηλεκτρονικών πωλήσεων περιέχουν...

Χορήγηση ασύλου σε γυναίκες και κορίτσια από το Αφγανιστάν

Σε μία κίνηση που απαντά στις πρακτικές των...

Απολογία Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Χαρακτήρισε «ψευδέστατες και κατασκευασμένες εκ των υστέρων» τις...

Θεσσαλονίκη: Τον κάρφωσε με αιχμηρό αντικείμενο μέσα σε κουρείο

Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών, φέρεται να τραυμάτισε...

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Με σχεδιαστικά κόλπα «παγιδεύουν» τους καταναλωτές 4 στις 10 ιστοσελίδες στην ΕΕ

Σχεδόν 4 στις 10 ιστοσελίδες ηλεκτρονικών πωλήσεων περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα λεγόμενα «σκοτεινά μοτίβα» (dark patterns), δηλαδή παραπλανητικά μοτίβα σχεδίασης της ιστοσελίδας...

Χορήγηση ασύλου σε γυναίκες και κορίτσια από το Αφγανιστάν

Σε μία κίνηση που απαντά στις πρακτικές των Ταλιμπάν σχετικά με την υποβάθμιση των δικαιωμάτων των γυναικών προχωρά η Κοπεγχάγη, η οποία ανακοίνωσε...

Απολογία Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Χαρακτήρισε «ψευδέστατες και κατασκευασμένες εκ των υστέρων» τις καταγγελίες σε βάρος του. Ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε στο εδώλιο « διότι βρέθηκε απέναντι στη διαφθορά και...