Η αλήθεια είναι ότι οι στόχοι για την νέα χρονιά πάνω-κάτω είναι οι ίδιοι για τους περισσότερους ανθρώπους και περιλαμβάνουν συνήθως την βελτίωση της φυσικής κατάστασης, την αναθεώρηση των οικονομικών στρατηγικών που ακολουθήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο, αλλά και την εκμάθηση νέων πραγμάτων τόσο για την προσωπική και όσο και την επαγγελματική ανάπτυξη.
Ένας άλλος όμως «κοινός τόπος» πολλών ανθρώπων είναι η αποφασιστικότητα που έχουμε όλοι στην αρχή για την πραγματοποίηση αυτών των στόχων αλλά με το πέρασμα του χρόνου – όπου συνήθως η διάρκεια ζωής τους συμπίπτει με το τελευταίο «ξεσκόνισμα» από τους απομείναντες κόκκους της ζάχαρης άχνης από τους κουραμπιέδες των Χριστουγέννων – τελικά οι στόχοι αυτοί ξεχνιούνται.
Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Clinical Psychology», μόνο το 46% των ανθρώπων που έλαβαν πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις ήταν επιτυχείς. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους που θέτουν έναν στόχο για το νέο έτος θα αποτύχουν.
Τρόποι για να πετύχετε τους πρωτοχρονιάτικους στόχους
Η αλλαγή βαθιά ριζωμένων συνηθειών δεν είναι εύκολη υπόθεση, γι’ αυτό προτού «βουτήξετε» στους στόχους του νέου έτους, είναι σημαντικό να κάνετε ένα βήμα πίσω και να προετοιμαστείτε για την επικείμενη αλλαγή.
Ενόψει αυτής της αλλαγής καλό είναι να μην χάνετε την αισιοδοξία σας, προσπαθήστε να μην κάνετε ριζοσπαστικές αλλαγές, αλλά σταδιακές και πολύ βασικό να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας.
Θέστε έναν στόχο που σας κινητοποιεί
Θα εκπλαγείτε από το πόσο συχνά οι άνθρωποι θέτουν στόχους που δεν αφορούν τον εαυτό τους. Αυτοί οι στόχοι μπορεί να υπαγορεύονται ή να εξαναγκάζονται από τον διευθυντή, τον σύζυγο ή την πίεση των γονέων.
Ενώ είναι ωραίο να έχετε κάποια εξωτερική υποστήριξη, αν δεν έχετε προσωπικό πάθος για το στόχο σας, η απόφαση έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας.
Να είστε συγκεκριμένοι
Όταν αποφασίζετε έναν καινούργιο στόχο, μην μένετε εκεί. Δημιουργήστε συγκεκριμένο πλάνο εργασιών και διατυπώστε το όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται πρώτα απ’ όλα στον εαυτό σας.
Γράψτε τους στόχους σας
Είναι σπουδαίο να έχετε στόχους, είναι όμως και κρίσιμο να τους καταγράψετε με κάποιο τρόπο. Κι αυτό γιατί, αρχικά είναι εύκολο να τους ξεχάσετε. Η καταγραφή των αποφάσεών βοηθά να ξεκαθαρίσετε τι είναι αυτό που θέλετε να επιτύχετε. Επιπλέον η γραφή καθορίζει την πρόθεση, αλλά πρέπει να αναλάβετε δράση για να επιτύχετε την απόφασή σας. Το να έχετε έναν γραπτό απολογισμό των στόχων σας είναι μια συνεχής υπενθύμιση για να αναλάβετε δράση.
Επανεξετάζετε τακτικά την πρόοδο των στόχων
Ας το παραδεχτούμε, αν δεν σκεφτόμαστε τακτικά την απόφασή μας, δεν πρόκειται να την ακολουθήσουμε. Έτσι, ένα κρίσιμο μέρος της υλοποίησης του στόχου είναι η τακτική επανεξέταση αυτού.
Στο ελάχιστο, η επανεξέταση αυτή θα πρέπει να γίνεται κάθε μήνα, αλλά όσο πιο συχνά, τόσο το καλύτερο.
Μοιραστείτε τις αποφάσεις σας με άλλους
Όπως λέει ένα γνωμικό: «Αν ένα δέντρο πέσει σε ένα δάσος και κανείς δεν είναι τριγύρω για να το ακούσει, κάνει ήχο;»
Όταν αποφασίζουμε κάτι για τον εαυτό μας, αλλά κανείς άλλος δεν γνωρίζει γι’ αυτήν την απόφαση, είναι εύκολο πιο εύκολο να παραμεληθεί ή και να ξεχαστεί. Έτσι, όταν δεν το πετύχετε, κανείς δεν θα το προσέξει ή δεν θα ενδιαφερθεί.
Οι συνομιλητές σας θεωρούνται , μετά η δημοσιοποίηση των στόχων σας, κοινωνοί του σχεδίου σας και νιώθουν μια αίσθηση υποχρέωσης και υπευθυνότητας.
Όσο τρελό κι αν ακούγεται, αυτή η αίσθηση ενοχής είναι συχνά πιο ισχυρή από την αυτοπαρακίνηση. Το συμπέρασμα εδώ είναι ότι όταν πετύχετε, οι άνθρωποι με τους οποίους μοιραστήκατε θα γιορτάσουν μαζί σας.