Ιατρική ακριβείας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας


Δεν είναι όλα τα δάχτυλα ίδια και το ίδιο συμβαίνει και στην παχυσαρκία, όπως διαπίστωσε η Mayo Clinic, στο πλαίσιο της προσπάθεια εφαρμογής της ιατρικής ακριβείας και στη συγκεκριμένη πάθηση που ταλαιπωρεί τουλάχιστον το 42% των Αμερικανών, καθώς με την πανδημία η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Με στόχο την αναζήτηση της βέλτιστης αντιμετώπισης του προβλήματος, οι ειδικοί χώρισαν στα τέσσερα τα είδη της παχυσαρκίας, ανάλογα με την υποβόσκουσα παθοφυσιολογία των ασθενών και ανάλογα με το είδος της, επέλεξαν και τη χορήγηση διαφορετικών φαρμάκων. Κράτησαν και μια πέμπτη ομάδα χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό του είδους της παχυσαρκίας και στην οποία χορήγησαν φάρμακα χωρίς να εστιάζουν στο φαινότυπο.

Ακολουθώντας συγκεκριμένη δίαιτα, το αποτέλεσμα ήταν η απώλεια βάρους να είναι σχεδόν διπλάσια στους παχυσάρκους που χωρίστηκαν ανάλογα με το φαινότυπό τους. Μάλιστα, μετά από 12 μήνες διαπιστώθηκε ότι το 79% είχε χάσει πάνω από 10% του βάρους του, σε αντίθεση με εκείνους που είχαν πάρει γενική θεραπεία και από τους οποίους μόνο το 34% είχε χάσει το 10% του αρχικού του βάρους.

Η μελέτη των Αντρές Ακόστα, αναπληρωτή καθηγητή και Μίκαελ Καμιλιέρι καθηγητή Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας της Mayo Clinic, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, διαχώρισε τους 450 συμμετέχοντες βάσει δεδομένων γενετικής, μεταβολισμού, ορμονών και συμπεριφοράς, ορίζοντας αντίστοιχα τις αιτίες της πείνας, ξεκινώντας από το «πεινασμένο μυαλό» και τη σχέση του με τον κορεσμό κατά τη διάρκεια του γεύματος, το «πεινασμένο στομάχι» και τη διάρκεια του κορεσμού μέχρι το επόμενο γεύμα, τη «συναισθηματική πείνα» που σχετίζεται με το αίσθημα της ανταμοιβής και τον χαμηλό μεταβολισμό.

Πεινασμένο μυαλό

Το «πεινασμένο μυαλό» προκαλεί υπερβολική κατανάλωση θερμίδων χωρίς ο ενδιαφερόμενος να χορταίνει και για το λόγο αυτό η ομάδα του κατανάλωνε 62% περισσότερες θερμίδες από το κανονικό για να χορτάσει, ενώ το «πεινασμένο στομάχι» νιώθει ότι πεινάει συνέχεια και όπως διαπιστώθηκε, το στομάχι τους αδειάζει κατά 31% νωρίτερα από τους υπολοίπους. Όσο για τη συναισθηματική πείνα, αυτή πυροδοτείται από συναισθηματικά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα η ομάδα να δηλώνει 2,8 φορές υψηλότερα επίπεδα άγχους, ενώ ο χαμηλός μεταβολισμός προκαλεί αναποτελεσματική καύση θερμίδων, που όπως διαπιστώθηκε η λιγότερη καύση θερμίδων έφτανε το 12%.

crossorigin="anonymous">

Το 85% των παχυσάρκων ασθενών εντάχθηκε σε αυτές τις τέσσερις κατηγορίες, ενώ στο υπόλοιπο 15% δεν ήταν δυνατή η αναγνώριση του φαινοτύπου. Στο 27% των παχυσάρκων, αναγνωρίστηκαν δύο ή περισσότεροι φαινότυποι.

Στον τύπο του «πεινασμένου μυαλού» χορηγήθηκε φεντερμίνη και τοπιραμάτη, στο «πεινασμένο στομάχι» λιραγλουτίδη, ο συνδυασμός ναρτρεξόνης – βουπροπιόνης για την συναισθηματική πείνα, ενώ για τον χαμηλό μεταβολισμό χορηγήθηκε φεντερμίνη σε συνδυασμό με γυμναστική με αντιστάσεις. Ως ενισχυτική για την απώλεια βάρους, συνταγογραφήθηκε και μετφορμίνη σε όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών στους οποίους δεν είχε προσδιοριστεί συγκεκριμένος φαινότυπος.

Απώλεια βάρους

Μετά από δίαιτα ενός εξαμήνου, η μέση απώλεια βάρους ήταν 10,5% για τις ομάδες των φαινοτύπων και 6,3% για την ομάδα χωρίς κατηγορία, ενώ στους 12 μήνες, η απώλεια βάρους έφτασε το 15,9% στις ομάδες των φαινοτύπων και στο 9% για την ομάδα χωρίς κατηγορία φαινοτύπου.Ροή Ειδήσεων

Δένδιας: Αυθάδη αναθεωρητικός γείτονας η Τουρκία

«Αν η Ελλάδα σχετικοποιήσει οποτεδήποτε στην παρουσία της...

«Μάξιμος Σαράφης»: Φόβους για τη ζωή του εξέφρασε στον ανακριτή

Έμεινε 10 λεπτά στο ανακριτικό γραφείο όπου δήλωσε...

Ένοχοι κρίθηκα ακτιβιστές για το κλίμα που έσπασαν παράθυρα της Barclays

Επτά ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι κρίθηκαν...

Αφγανιστάν: Στους 166 οι νεκροί από το κύμα ψύχους

Το θερμόμετρο έπεσε ως και στους –33° Κελσίου...

Δένδιας: Αυθάδη αναθεωρητικός γείτονας η Τουρκία

«Αν η Ελλάδα σχετικοποιήσει οποτεδήποτε στην παρουσία της στο διεθνές στερέωμα, την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο, στην πραγματικότητα ενυποθηκεύει τη δική της...

«Μάξιμος Σαράφης»: Φόβους για τη ζωή του εξέφρασε στον ανακριτή

Έμεινε 10 λεπτά στο ανακριτικό γραφείο όπου δήλωσε ότι φοβάται για τη ζωή του ...

Ένοχοι κρίθηκα ακτιβιστές για το κλίμα που έσπασαν παράθυρα της Barclays

Επτά ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την πρόκληση ζημιών άνω των 100.000 λιρών Αγγλίας, σπάζοντας παράθυρα στα κεντρικά γραφεία...