Συνταγογράφηση μόνο με δραστική για φάρμακα σε έλλειψη


Ως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προκειμένου οι γιατροί να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εναλλακτικά φάρμακα με τα οποία θα μπορέσουν να καλύψουν τις ελλείψεις που παραμένουν ακόμη στην αγορά.

Πρόκειται για 94 δραστικές ουσίες φαρμάκων, που η κάθε μία τους συνιστά μια θεραπευτική κατηγορία με σειρά σκευασμάτων με το πρωτότυπο και τα γενόσημά του που μπορούν να αντικατασταθούν μεταξύ τους στην περίπτωση που υπάρχει έλλειψη. Τα φάρμακα αυτά που αντιστοιχούν σε 150 σκευάσματα περίπου, χορηγούνται με ιατρική συνταγή.

Ο ΕΟΦ έστειλε τη σχετική λίστα στην ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να διευκολύνονται οι γιατροί κατά την συνταγογράφησή τους, ώστε κατ΄ αρχήν να γράφουν τη δραστική ουσία για διευκόλυνση του φαρμακοποιού στην αντιμετώπιση της πιθανής έλλειψης, αλλά και για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στην εκτέλεση της συνταγής τους με την αναζήτηση του φαρμάκου τους σε διάφορα φαρμακεία, διαδοχικά.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τζούμα, η εισαγωγή των νέων 94 κατηγοριών στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα χρειαστεί 3-4 ημέρες, γιατί οι πρέπει να αρθεί η δυνατότητα των γιατρών να «κλειδώνουν» την εμπορική ονομασία του σκευάσματος.

Η δυνατότητα αυτή υπάρχει μέχρι σήμερα για το 15% των συνταγών που οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν και η αλλαγή θα γίνει για το χρονικό διάστημα που υπάρχουν οι ελλείψεις. Μετά την αποκατάσταση των ελλείψεων, το σύστημα θα επανέλθει και πάλι, για να καλυφθούν οι εξαιρέσεις για τις οποίες είχε εφαρμοστεί η σχετική επιλογή.

crossorigin="anonymous">

Η άρση της συνταγογράφησης με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων θα αφορά μόνο τις συγκεκριμένες 94 θεραπευτικές κατηγορίες, όπου μπαίνοντας στο σύστημα ο γιατρός, θα βλέπει όλες τις δυνατές εναλλακτικές, αλλά δεν θα επιτρέπεται η συνταγογράφηση με δραστική.

Ο λόγος είναι ότι ο φαρμακοποιός στο φαρμακείο, δεν δικαιούται να χορηγήσει άλλο προϊόν με την ίδια δραστική και περιεκτικότητα, εάν έχει συνταγογραφηθεί το φάρμακο με την εμπορική ονομασία του και όχι με τη δραστική ουσία που περιέχει.

Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά συνταγογραφούμενα φάρμακα που παραμένουν σε έλλειψη και όχι τα φάρμακα ευρείας χρήσης που ο ΕΟΦ ανακοίνωσε τις εμπορικές ονομασίες με τα ισοδύναμά τους για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων.Ροή Ειδήσεων

Υπερκαλύφθηκε κατά 5,7 φορές o αρχικός στόχος για το Additional Tier 1

Κατά 5,7 φορές, υπερκαλύφθηκε o αρχικός στόχος της...

Bαρθολομαίος: Η Εκκλησία δεν υπήρξε ποτέ κλειστή λέσχη πλουσίων

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Διάκονος Βοσπόριος, Υπογραμματεύς...

Χαλκιδική: Καταστροφική η ακαρπία στις ελιές – Ζημιά 161 εκατ. ευρώ

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές στη Χαλκιδική, για...

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Εχθρικές ενέργειες από Ελλάδα – Τι είπε για τον Tayfun

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί...

Υπερκαλύφθηκε κατά 5,7 φορές o αρχικός στόχος για το Additional Tier 1

Κατά 5,7 φορές, υπερκαλύφθηκε o αρχικός στόχος της Alpha Bank, για το ομόλογο Additional Tier 1 ομόλογο, που άντλησε σήμερα  από τις αγορές...

Bαρθολομαίος: Η Εκκλησία δεν υπήρξε ποτέ κλειστή λέσχη πλουσίων

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Διάκονος Βοσπόριος, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. ...

Χαλκιδική: Καταστροφική η ακαρπία στις ελιές – Ζημιά 161 εκατ. ευρώ

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές στη Χαλκιδική, για τους οποίους το 2021 ήταν μία καταστροφική χρονιά, με απώλεια εκατομμυρίων λόγω της ακαρπίας. Η...