Γώγος για ιώσεις: Ελπίζω τον Φεβρουάριο να υπάρξει αποκλιμάκωση – Τι είπε για την μετάλλαξη «Κράκεν»


Την ελπίδα, ότι η κατάσταση με τις ιώσεις θα αποκλιμακωθεί τον Φεβρουάριο, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, καθησυχάζοντας για τις ελλείψεις στα αντιβιοτικά, καθώς «οι ιώσεις δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά».

Ο ίδιος τόνισε πάντως πως αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στα νοσοκομεία, ενώ για τις ελλείψεις στα φάρμακα, παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα και «μας ανησυχεί».

Για την μετάλλαξη Κράκεν, ο λοιμωξιολόγος,  είπε ότι «έχουμε μια πολύ μεταδοτική μετάλλαξη, η οποία όμως κάνει μια πιο ήπια νόσο».

Μεγάλο πρόβλημα

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γώγος, σημείωσε: «Υπάρχει μεγάλη έξαρση ιώσων. Θα έλεγα ότι κορυφώνεται πια σιγά σιγά μέσα στο Γενάρη. Ελπίζω ο Γενάρης να είναι η κορύφωση και το Φεβρουάριο να έχουμε μια ύφεση».

Όπως εξήγησε «ξεκίνησαν κάπως νωρίτερα από ό,τι συνήθως, αλλά αυτή τη στιγμή πραγματικά υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αφορά όχι μόνο στον COVID, στα νοσοκομεία, αλλά δυστυχώς και στις υπόλοιπες ιώσεις, τη γρίπη και τον RSV. Για την βασική τριάδα θυμάμαι το συζητάγαμε και από το τέλος του καλοκαιριού Αύγουστο – Σεπτέμβρη, όταν στην Αμερική ήδη είχε σημάνει συναγερμός για την περίφημη αυτή τριπλή επιδημία».

crossorigin="anonymous">

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι ο RSV υπήρχε πάντα στα μικρά παιδιά, και προ πανδημίας, απλά δεν γινόταν τόσο ντόρος. Ήταν ένας από τους ιούς που επικρατούσε στα παιδιά απλά φέτος προσέβαλε πολύ τους ηλικιωμένους.

Πότε να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο

«Συνήθως οι ιώσεις, οι απλές, οι πιο ανώδυνες, είναι αυτές που προκαλούν προβλήματα από το ανώτερο αναπνευστικό, πονόλαιμο, τρέχει μύτη, λίγο μπούκωμα. Καμιά φορά κάνει και λίγο βρογχίτιδα. Όταν κατεβαίνει λίγο προς τα κάτω, δηλαδή αρχίζει, κάνει βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα ή κυρίως πνευμονία τα πράγματα σκουραίνουν και τότε χρειάζεται παρέμβαση πιο ειδική, πιο ίσως συγκροτημένη, ίσως και νοσοκομειακής στα νοσοκομεία».

Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι το να πηγαίνει ένα γονιός το παιδί του στο νοσοκομείο με ένα απλό κρυολόγημα «δημιουργεί προβλήματα και στα εξωτερικά ιατρεία γιατί “πήζουν” τον κόσμο, αλλά και στον ίδιο τον μικρό ασθενή, ο οποίος ταλαιπωρείται επί ώρες σε ένα εξωτερικό ιατρείο μπορεί να υπάρχουν και άλλες πιο σοβαρές προκλήσεις και πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης και άλλων πιο δύσκολων νόσων στο παιδί».Ροή Ειδήσεων

Πλαίσιο Computers: βγαίνει από το Χρηματιστήριο και προχωράει σε επενδυτικό πρόγραμμα 30 εκατ.

Επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια, σχεδιάζει η Πλαίσιο Computers και η οικογένεια Γεράρδου, η οποία...

Βόλος: Άνδρας 85 ετών βρέθηκε απανθρακωμένος στις Πινακάτες

Νεκρός εντοπίστηκε ένας 85χρονος σε καλύβι έξω από τις Πινακάτες. Σύμφωνα...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ελπίδα δίνουν οι στοχεύουσες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία

Ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των ενηλίκων και εξ αυτού συνιστά μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Τα τελευταία χρόνια...