Προβλήματα στις προμήθειες τεστ κοροναϊού στα νοσοκομεία


Εμπλοκή στις προμήθειες για τεστ κοροναϊού στα νοσοκομεία, είτε πρόκειται για τεστ μοριακού ελέγχου, είτε για rapid test, αναμένεται τις επόμενες ημέρες, μέχρι να ξεκαθαριστεί το καθεστώς του ΦΠΑ με το οποίο θα συνεχιστούν οι προμήθειες για τα συγκεκριμένα ιατροτεχνολογικά υλικά.

Ο λόγος είναι ότι ο νόμος με τον οποίο γίνονταν μέχρι πέρυσι οι προμήθειες των συγκεκριμένων υλικών με μηδενικό ΦΠΑ, έληξε στις 31.12.2022 και δεν έχει δοθεί παράταση, ούτε έχει υπάρξει πρόβλεψη για πρόσθετες πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων για τη διαφορά που θα προκύψει.

Το αποτέλεσμα είναι οποιαδήποτε εφαρμογή των συμβάσεων που «τρέχουν» να είναι παράτυπη, είτε χρεώνεται ο ΦΠΑ, είτε όχι. Η επαναφορά της αγοράς στην προ πανδημίας εποχή, οδηγεί το μεγάλο όγκο των συγκεκριμένων προμηθειών σε ΦΠΑ 6%, ενώ κάποια υλικά μπαίνουν και στις ειδικές κατηγορίες του 13% και 24%.

Παράγοντες του υπουργείου Υγείας επισήμαναν στο in.gr ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί και θα υπάρξει η σχετική διόρθωση, όμως μέχρι να συμβεί αυτό, αναπόφευκτα θα υπάρξουν καθυστερήσεις στη ροή των προμηθειών των νοσοκομείων, καθώς χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση. Και επιπλέον, δεν είναι γνωστό με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα, καθώς ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε στη χώρα μας, σε εφαρμογή της αντίστοιχης νομοθεσίας της Ε.Ε. για την από κοινού λήψη μέτρων κατά της πανδημίας, με τις κεντρικές προμήθειες εμβολίων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), τα συγκεκριμένα ιατροτεχνολογικά υλικά δημιούργησαν μια αγορά της τάξης των 180 εκατ. ευρώ το 2021 με τα νοσοκομεία να έχουν «τη μερίδα του λέοντος». Στη διάρκεια του 2022 ο συνολικός τζίρος των τεστ κοροναϊού ήταν σαφώς λιγότερος, με τις πωλήσεις στα νοσοκομεία να υπολογίζονται μεταξύ 50-100 εκατ. ευρώ και να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός των τεστ (rapid και self-test) που απορρόφησαν τα φαρμακεία.

crossorigin="anonymous">

Ο προβληματισμός των επιχειρήσεων στρέφεται τώρα στον τρόπο τιμολόγησης των τεστ για τον κοροναϊό, καθώς οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τα νοσοκομεία παραμένουν σε ισχύ, όμως αλλάζει ο όρος που αφορά τον ΦΠΑ. Η ενδεχόμενη απαλοιφή του ΦΠΑ θα σημάνει μια επιπλέον έκπτωση στις τιμές που έχουν ήδη συμφωνηθεί, δημιουργώντας προβλήματα με τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων, ενώ η ενδεχόμενη επιβολή του ΦΠΑ θα σημάνει «καμπανάκι» στα λογιστήρια των νοσοκομείων, που δεν έχουν τέτοια πρόβλεψη.

Μη γνωρίζοντας τι να κάνουν οι επιχειρήσεις, ο ΣΕΙΒ, καλύπτοντας τα μέλη του, έστειλε επιστολή στους Διοικητές των Υ.Πε ζητώντας την άμεση ενημέρωση των Νοσοκομείων σχετικά με τη λήξη ισχύος του άρθρου 73 του ν. 4764/2020 που προέβλεπε την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα εμβόλια και στα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα (I/Π) για τη νόσο COVID-19.

Στην επιστολή επισημαίνεται πως «Η εφαρμογή του νόμου έληξε στις 31.12.2022 και δεδομένου ότι δεν υπήρξε κάποια παράταση ισχύος του, τα προϊόντα αυτά έχουν επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς επιβάρυνσής τους με Φ.Π.Α. 6% και σε κάποιες ειδικές κατηγορίες με 13% και 24%.Ροή Ειδήσεων

Επεισόδιο με αστυνομικό και θαμώνα μπαρ στην Κρήτη

Αστυνομικός φέρεται να πυροβόλησε νεαρό, ο οποίος χρησιμοποίησε...

Για τη κορυφή η ΑΕΚ, για την επιστροφή στις νίκες ο Ολυμπιακός

Μετά τη σαββατιάτικη νίκη του Παναιτωλικού στο Βόλο...

Ουκρανία: Κυρώσεις σε 185 εταιρείες και τρία πρόσωπα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία

Εταιρείες και επιχειρηματίες που εγγυώνται τη μεταφορά στρατιωτικού...

Επεισόδιο με αστυνομικό και θαμώνα μπαρ στην Κρήτη

Αστυνομικός φέρεται να πυροβόλησε νεαρό, ο οποίος χρησιμοποίησε μαχαίρι Ένα σοβαρό περιστατικό...

Συντάξεις: Σχέδιο επιστροφής αναδρομικών σε 1.300.000 συνταξιούχους επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Τα ποσά αυτά διεκδικούν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι αλλά και οι κληρονόμοι τους.Ενα σχέδιο επιστροφής των αναδρομικών σε 1.300.000 συνταξιούχους προσανατολίζεται το...

Για τη κορυφή η ΑΕΚ, για την επιστροφή στις νίκες ο Ολυμπιακός

Μετά τη σαββατιάτικη νίκη του Παναιτωλικού στο Βόλο και την ισοπαλία του ΠΑΣ με τον Ατρόμητο, συνεχίζεται σήμερα η 20η αγωνιστική της Super...