Τρεις εξαγορές και μια ερευνητική συνεργασία στο φάρμακο


Με τρεις γενναίες εξαγορές αξίας τουλάχιστον ενός δις. δολ. και μια σημαντική ερευνητική συνεργασία, ξεκινά το 2023 στον τομέα του φαρμάκου, με τις συναλλαγές να αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτο τριμήνου του έτους.

Ευρωπαϊκές κυρίως φαρμακευτικές, περνούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και προσαρτούν στο χαρτοφυλάκιό τους προϊόντα βιοτεχνολογίας που έχουν αναπτυχθεί η αναπτύσσονται από αμερικανικές βιοτεχνολογικές.

Οι εξαγορές αφορούν τις AstraZeneca – CinCor, Chiesi – Amryt και Ipsen – Albireo, ενώ η ερευνητική συμφωνία αφορά την Genentech, μέλος του Ομίλου Roche με την Kronos Bio για τη βιολογία του καρκίνου.

AstraZeneca – CinCor

Η Σουηδική AstraZeneca συνήψε οριστική συμφωνία ύψους 1,3 δις. δολ. για την πλήρη εξαγορά της αμερικανικής βιοφαρμακευτικής CinCor Pharma, η οποία εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης και τη χρόνια νεφρική νόσο, έναντι 26 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά κατά το κλείσιμο συν ένα μη εμπορεύσιμο δικαίωμα ενδεχόμενης αξίας 10 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά μετά την υποβολή για έγκριση του φαρμάκου κατά της ανθεκτικής υπέρτασης baxdrostat. Το φάρμακο αυτό, αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό αντιυπερτασικό νέας γενιάς για την προστασία καρδιαγγειακών και νεφρικών παθήσεων, όπου οι ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες είναι σημαντικές.

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023.

crossorigin="anonymous">

Η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα premium 121% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της CinCor στις 6 Ιανουαρίου 2023, ενώ το σύνολο της συναλλαγής θα φτάσει το 1,8 δις. δολ. με την υποβολή του φακέλου του φαρμάκου οδηγώντας σε ένα premium 206% της μετοχής της βιοφαρμακευτικής στην ενδεδειγμένη ημερομηνία.

Chiesi – Amryt

Η Ιταλική Chiesi Farmaceutici S.p.A. ανακοίνωσε την εξαγορά της Amryt Pharma Plc προς 2,90 δολ. ανά κοινή μετοχή (ή προς 14,50 δολ. ανά American Depositary Share (ADS) της Amryt, που η καθεμία αντιπροσωπεύει 5 κοινές μετοχές) μετοχή συν Δικαιώματα Ενδεχόμενης Αξίας έως και 0,50 δολ. ανά κοινή μετοχή (ή 2,50 δολ. ανά ADS), ανάλογα με την επίτευξη ορόσημων για το νέο φάρμακο που εγκρίθηκε πρόσφατα και αφορά την σπάνια δερματική πάθηση την οζώδη επιδερμόλυση. Η συμφωνία συνολικά εκτιμάται ότι θα κλείσει σε 1,25 δις. δολ. και αντιπροσωπεύει ένα premium 107% στην τιμή κλεισίματος της Amryt ADS στις 6 Ιανουαρίου 2023, με τα πρόσθετα δικαιώματα να ανεβάζουν το ποσό της συναλλαγής κατά επιπλέον 225 εκατ. δολ.

Με την εξαγορά αυτή η Chiesi στοχεύει στην επέκταση του χαρτοφυλακίου της σε σπάνιες παθήσεις για την οποίες δεν υπάρχει θεραπεία, καθώς η εξειδίκευση της Amryt έχει οδηγήσει στην αγορά αρκετά καινοτόμα προϊόντα.

Ipsen – AlbireoΡοή Ειδήσεων

Πτώση Phantom: Την οικογένεια του 29χρονου υποσμηναγού επισκέφθηκε ο Φλώρος

Οι κύριοι Φλώρος και Μπουρόλιας πήγαν στο σπίτι...

Στεγαστικά δάνεια: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα των αιτήσεων για την...

Εγκαινιάστηκαν τρία νέα Ελεγκτικά Κέντρα στην Αττική

Τα εγκαίνια τριών νέων Ελεγκτικών Κέντρων της Αττικής...

Πτώση Phantom: Την οικογένεια του 29χρονου υποσμηναγού επισκέφθηκε ο Φλώρος

Οι κύριοι Φλώρος και Μπουρόλιας πήγαν στο σπίτι του άτυχου υποσμηναγού για να συλλυπηθούν τα μέλη της οικογένειάς τους ...

«Θρίλερ» με Έντσο Φερνάντες – Περιμένει με ιδιωτικό τζετ στην Πορτογαλία η Τσέλσι! (pics)

Μέχρι και την τελευταία στιγμή φαίνεται πως θα κρατήσει η μεταγραφική υπόθεση του Έντσο Φερνάντες με την Τσέλσι!Έτοιμη να ρίξει μια τελευταία...

Στεγαστικά δάνεια: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα των αιτήσεων για την επιδότηση στεγαστικών δανείων και δανείων μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία, ευάλωτων πολιτών.Το...