Οι αλήθειες και οι κίνδυνοι που κανείς δε θα σας πει για τα τεχνητά γλυκαντικά


Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τρόφιμα με τεχνητά γλυκαντικά, στο μυαλό τους έρχονται τα ποτά και οι καραμέλες διαίτης. Αλλά μια προσεκτική ματιά στους καταλόγους συστατικών δείχνει ότι βρίσκονται σε όλο και περισσότερα προϊόντα.

«Τα γλυκαντικά με χαμηλές θερμίδες εισάγονται ευρέως στη διατροφή. Βρίσκονται σε πολλά προϊόντα, όπως το πλιγούρι βρώμης με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή τα γλυκά μάφινς, ακόμη και σε αυτά που δεν χαρακτηρίζονται ως «διαιτητικά» ή «light»» λέει η Allison Sylvetsky, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Άσκησης και Διατροφής του Πανεπιστημίου George Washington στην Ουάσιγκτον.

Άλλα τρόφιμα περιλαμβάνουν γιαούρτι, κονσερβοποιημένα και αποξηραμένα φρούτα, ορισμένα αρωματισμένα ανθρακούχα νερά και ποπ κορν μικροκυμάτων.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν την προστιθέμενη ζάχαρη στη διατροφή τους, οπότε οι κατασκευαστές τροφίμων προσπαθούν να μειώσουν τη ζάχαρη στα προϊόντα τους και να τα κάνουν να φαίνονται πιο υγιεινά, διατηρώντας παράλληλα τη γλυκιά γεύση που αρέσει στους ανθρώπους.

«Η έμφαση στη μείωση της ζάχαρης είναι πολύ καλά δικαιολογημένη» λέει η Sylvetsky. Αλλά η κατανάλωση περισσότερων τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε. Περισσότερες έρευνες υποδεικνύουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία και δείχνουν ότι μπορεί να μην βοηθούν στην πραγματικότητα τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.

crossorigin="anonymous">

Ιδού μερικές απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με αυτά τα γλυκαντικά και πώς σας επηρεάζουν.

-Τι είναι τα τεχνητά γλυκαντικά;

Τα περισσότερα τεχνητά γλυκαντικά ονομάζονται ακριβέστερα μη θρεπτικά γλυκαντικά (NNS), επειδή δεν παρέχουν καθόλου ή παρέχουν πολύ λίγες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ακεσουλφάμη κάλιο (Ace-K), η σουκραλόζη, η σακχαρίνη, οι γλυκοζίτες στεβιόλης (εκχυλίσματα από τα φύλλα του φυτού στέβια) και το monkfruit. Οι δύο τελευταίες θεωρούνται συχνά «φυσικές» επειδή προέρχονται αρχικά από φυτά, αλλά έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία στο εργαστήριο. Η ασπαρτάμη είναι τεχνικά ένα θρεπτικό γλυκαντικό, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ μικρές ποσότητες, επειδή είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.

Οι αλκοόλες ζάχαρης, όπως η σορβιτόλη, η μαννιτόλη και η ξυλιτόλη, είναι ένας άλλος τύπος γλυκαντικού χαμηλών θερμίδων, αλλά περιέχουν υδατάνθρακες, αν και λιγότερους από την κανονική ζάχαρη.

Δείτε το βίντεοΡοή Ειδήσεων

Δένδιας: Κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου στην Αργεντινή με το όνομα Ελλάδα

Η ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών για την κατασκευή...

Αμπέλι: Χειμερινές επεμβάσεις για προστασία από τις ασθένειες ξύλου

Οι μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν το ξύλο του...

Στο MLS και την Ατλάντα ο Γιακουμάκης

Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Ατλάντα Γιουνάιτεντ (MLS)...

Δένδιας: Κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου στην Αργεντινή με το όνομα Ελλάδα

Η ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών για την κατασκευή δύο γηπέδων ποδοσφαίρου στο δήμο Μπερίσο της Αργεντινής, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ...

Αμπέλι: Χειμερινές επεμβάσεις για προστασία από τις ασθένειες ξύλου

Οι μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν το ξύλο του αμπελιού (Ευτυπίωση, Ίσκα, Ασθένεια Petri, Μελανή Νέκρωση Βραχιόνων), αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της...

Πώς θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των τρένων αύριο 9 Φεβρουαρίου

Σε ακυρώσεις δρομολογίων προχωρά και αύριο Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου η Hellenic...