«Μπόνους» στους υγειονομικούς για τις ελλείψεις του συστήματος υγείας


Με «δώρο» την εξαίρεση από clawback και rebate στους γιατρούς που θα ενταχθούν στη λίστα του προσωπικού γιατρού και μπόνους περίπου ένα μισθό επιπλέον σε νοσοκομειακούς γιατρούς και νοσηλευτές, τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, επιχειρεί να καλύψει κενά στο σύστημα υγείας είτε ενισχύοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είτε λειτουργώντας «πυροσβεστικά» στο ΕΣΥ όταν δημιουργούνται έκτακτες ανάγκες.

Ταυτόχρονα, αλλάζει και ο τρόπος προμηθειών των νοσοκομείων για φάρμακα, βάζοντας και ένα ακόμη βήμα στη διαδικασία προμηθειών, οι οποίες από τον Απρίλιο και μετά, θα γίνονται μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) με διαγωνισμούς και συμβάσεις. Αυτό το επιπλέον βήμα, αφήνει «περιθώριο» για καθυστερήσεις μέχρι το σύστημα να προσαρμοστεί, ενώ την ίδια ώρα, εξαιρείται η άμεση λύση της προμήθειας των νοσοκομείων με φάρμακα σε έλλειψη από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ – θυγατρική του ΕΟΦ).

Μπόνους στους υγειονομικούς

Αναλυτικά, η τροπολογία ορίζει πως «η αποζημίωση των προσωπικών ιατρών δεν υπόκειται στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) και κλιμακωτού ποσοστού εκπτώσεων (rebate)», ενώ για τους γιατρούς και νοσηλευτές ή προσωπικό ΕΣΥ που μετακινούνται λόγω εκτάκτων αναγκών σε νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης υγειονομικής περιφέρειας, παρέχεται πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση 1.800 και 1.200 ευρώ, αντίστοιχα. Η αποζημίωση αυτή δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών.

Σε ότι αφορά τους γιατρούς, το μπόνους των 1.800 ευρώ αφορά μετακινήσεις που θα πραγματοποιηθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου φέτος, αφοτου οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ορίσουν τις έκτακτες ανάγκες που πρέπει να εγκριθούν από το υπουργείο Υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση και επιλέγονται με σειρά προτεραιότητας. Αν η μετακίνηση διαρκέσει λιγότερο από μήνα, η αποζημίωση είναι αναλογική. Η ρύθμιση αφορά και τους επικουρικούς γιατρούς.

Για τους νοσηλευτές και τους λοιπούς υγειονομικούς, το μπόνους των 1.200 ευρώ, αφορά μετακινήσεις από 1.6.2023-30-9.2023 και τηρείται η αντίστοιχη διαδικασία ορισμού των εκτάκτων αναγκών από τις ΥΠΕ, την έγκριση από το υπουργείο, την αίτηση από τους ενδιαφερόμενους και την επιλογή με βάση τη σειρά προτεραιότητας.

crossorigin="anonymous">

Και για τις δύο περιπτώσεις, προβλέπεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Στην ΕΚΑΠΥ οι προμήθειες φαρμάκων των νοσοκομείων

Από 1ης Απριλίου 2023, την προμήθεια των νοσοκομείων με φάρμακα αναλαμβάνει η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) μέσω διαγωνισμών από την ίδια ή μέσω συμφωνιών της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, με τις προβλεπόμενες εκπτώσεις rebate τιμής ή όγκου ή οποιαδήποτε άλλη έκπτωση. Η ΕΚΑΠΥ αναλαμβάνει επίσης από την ίδια ημερομηνία τον υπολογισμό και την επιβολή του ποσού επιστροφής για την φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων.

Οι διαγωνισμοί που διενεργεί η ΕΚΑΠΥ για το 2023 και βρίσκονται σε εξέλιξη, ολοκληρώνονται με την υπογραφή συμβάσεων από την ΕΚΑΠΥ.Ροή Ειδήσεων

Χαλκιδική: Καταστροφική η ακαρπία στις ελιές – Ζημιά 161 εκατ. ευρώ

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές στη Χαλκιδική, για...

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Εχθρικές ενέργειες από Ελλάδα – Τι είπε για τον Tayfun

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί...

Το 60- 85% των ακρωτηριασμών από διαβήτη μπορεί να προληφθεί

Κάθε 30 δευτερόλεπτα σε ολόκληρο τον κόσμο, κάποιος...

Τομ Μπρέιντι: Ανακοίνωσε… ξανά την αποχώρηση του από το NFL

Ο Τομ Μπρέιντι, ο θρύλος του NFL, νικητής...

Χαλκιδική: Καταστροφική η ακαρπία στις ελιές – Ζημιά 161 εκατ. ευρώ

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές στη Χαλκιδική, για τους οποίους το 2021 ήταν μία καταστροφική χρονιά, με απώλεια εκατομμυρίων λόγω της ακαρπίας. Η...

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Εχθρικές ενέργειες από Ελλάδα – Τι είπε για τον Tayfun

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά, παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και παρενοχλεί τα αεροπλάνα και τους αλιείς της...

Το 60- 85% των ακρωτηριασμών από διαβήτη μπορεί να προληφθεί

Κάθε 30 δευτερόλεπτα σε ολόκληρο τον κόσμο, κάποιος ασθενής με διαβήτη χάνει το πόδι του εξαιτίας επιπλοκών από τη νόσο του.Σήμερα ο σακχαρώδης...