Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε επίσημα η πρώτη περίπτωση επαναμόλυνσης – Σε άνδρα 33 ετών

Ένας άνδρας μολύνθηκε εκ νέου από τον κορωνοϊό, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για ενδείξεις εξασθένησης των αντισωμάτων

Ένας άνδρας 33 ετών, στο Χονγκ Κονγκ, μολύνθηκε και πάλι από τον κορωνοϊό, ενώ είχε νοσήσει για πρώτη φορά πριν από τεσσερισήμισι μήνες.

Το συγκεκριμένο περιστατικό θεωρείται πως είναι η πρώτη περίπτωση επαναμόλυνσης στον κόσμο, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ που δήλωσαν ότι ο άνδρας βρέθηκε ξανά θετικός στον ιό μετά από τεστ που έκανε στο αεροδρόμιο, επιστρέφοντας από ταξίδι στην Ισπανία. «Ένας, προφανώς, νέος και υγιής άνθρωπος είχε μια δεύτερη περίπτωση λοίμωξης Covid-19, η οποία διαγνώστηκε 4,5 μήνες μετά το πρώτο επεισόδιο», ανέφεραν οι ερευνητές, σύμφωνα με τους New York Times.

Χρησιμοποιώντας ανάλυση ακολουθίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στέλεχος του ιού φάνηκε να είναι το ίδιο που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο άνδρας δεν εκδήλωσε συμπτώματα κατά τη νέα μόλυνση, γεγονός που μπορεί να υποδεικνύει ότι οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι περισσότερο ήπιες.

«Πριν από αυτό το περιστατικό, πολλοί πίστευαν ότι οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον Covid-19, έχουν ανοσία, ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις πως το επίπεδο αντισωμάτων εξασθενεί μετά από μερικούς μήνες», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Είναι σημαντικό να καταγράφονται περιπτώσεις όπως αυτή του Χονγκ Κονγκ» αναφέρει από την πλευρά του ΠΟΥ η επιδημιολόγος Maria van Kerkhove, αλλά «ας μη βιαζόμαστε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα» καθώς χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός δείγματος για να κατανοηθεί καλύτερα η ποιότητα και η ανθεκτικότητα των αντισωμάτων που έχουν αναπτύξει οι ασθενείς με SARS-CoV-2.

Επιφυλάξεις ΠΟΥ για χρήση πλάσματος από ασθενείς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε σήμερα επιφυλάξεις για την έγκριση της χρήσης πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την COVID-19 για τη θεραπεία νοσούντων, λέγοντας πως οι αποδείξεις [ότι είναι αποτελεσματική] παραμένουν «χαμηλής ποιότητας», αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν επείγουσα έγκριση για τέτοιες θεραπείες.

Η Σουμία Σουαμινάταν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, δήλωσε πως μόνο λίγες κλινικές δοκιμές πλάσματος ασθενών που ανέρρωσαν έχουν παραγάγει αποτελέσματα, και οι αποδείξεις, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν είναι αρκετά πειστικές ώστε να εγκριθεί πέρα από τη χρήση του ως πειραματική θεραπεία. Αν και λίγες δοκιμές έχουν δείξει κάποιο όφελος, είπε, ήταν περιορισμένες και τα δεδομένα τους, μέχρι τώρα, ασαφή.

«Προς το παρόν, υπάρχουν ακόμα πολύ χαμηλής ποιότητας αποδείξεις» είπε η Σουαμινάταν σε συνέντευξη Τύπου. «Άρα συστήνουμε το πλάσμα ασθενών που ανέρρωσαν να παραμείνει πειραματική θεραπεία, να συνεχίσει να αποτιμάται σε καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές.»

Ροή Ειδήσεων

Ναυτιλία: Η άνοδος του «αόρατου» ρωσικού στόλου και ο κίνδυνος για τη φήμη του κλάδου

Το διαρκώς αυξανόμενο μέγεθος των λεγόμενων «αόρατων» δεξαμενοπλοίων...

«Καταστροφική κλιμάκωση» η εκτέλεση διαδηλωτή στο Ιράν

Ως «καταστροφική κλιμάκωση» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ την εκτέλεση...

Ναυτιλία: Η άνοδος του «αόρατου» ρωσικού στόλου και ο κίνδυνος για τη φήμη του κλάδου

Το διαρκώς αυξανόμενο μέγεθος των λεγόμενων «αόρατων» δεξαμενοπλοίων αποτελεί πραγματική απειλή για τη φήμη της παγκόσμιας ναυτιλίας και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές...

«Καταστροφική κλιμάκωση» η εκτέλεση διαδηλωτή στο Ιράν

Ως «καταστροφική κλιμάκωση» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ την εκτέλεση διαδηλωτή στο Ιράν, όσο οι διαδηλώσεις συγκλονίζουν την χώρα.«Η εκτέλεση του Μοχσέν Σεκαρί συνιστά μια...

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε παλαιά Εθνική Αθηνών-Κορίνθου και περιφερειακή Αιγάλεω

Η κυκλοφορία στα δύο σημεία είχε διακοπεία από εχθές το βράδυ, λόγω επεισοδίων με ομάδες Ρομά, που διαμαρτύρονται για το περιστατικό με τον...