Οι θεραπείες υπογονιμότητας αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της σημαντικής εξέλιξης της τεχνολογίας, της ανάπτυξης νέων φαρμάκων και της καλύτερης πρόσβασης στις συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας.
Η χρήση της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και περίπου 2% των γεννήσεων στις ΗΠΑ προέρχονται από κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Αν και οι θεραπείες θεωρούνται γενικά ασφαλείς και καλά ανεκτές με χαμηλή τάση για σοβαρές επιπλοκές, σειρά στοιχείων παραπέμπουν σε δύσκολες εγκυμοσύνες και παρενέργειες που σχετίζονται με θεραπείες υπογονιμότητας.
Χαρακτηριστικά, το εγκεφαλικό ευθύνεται για το 7% των θανάτων που σχετίζονται με εγκυμοσύνη στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι μελέτες που συσχετίζουν τη θεραπεία υπογονιμότητας με το εγκεφαλικό εμφανίζουν μεικτά αποτελέσματα.
Το αποτέλεσμα είναι τα τελευταία χρόνια να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή σε αυτές τις πιθανές ανεπιθύμητες εκβάσεις, εστιάζοντας περισσότερο στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά.
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA, ειδικοί από την Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson του Νιού Τζέρσευ, διαπίστωσαν ότι γυναίκες που γέννησαν μετά από θεραπεία υπογονιμότητας, έναντι εκείνων που δεν είχαν ακολουθήσει θεραπεία υπογονιμότητας είχαν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας εγκεφαλικού εντός 12 μηνών από τον τοκετό, με κίνδυνο η νοσηλεία για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή για ισχαιμικό εγκεφαλικό.
Πρόκειται για αναδρομική μελέτη που συμπεριέλαβε 31.339.991 εγκύους, οι οποίες γέννησαν μεταξύ 2010 και 2018, με στόχο την αξιολόγηση του κινδύνου νοσηλείας από αιμορραγικά και ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία υπογονιμότητας. Τα δεδομένα για τη μελέτη προήλθαν από τη βάση δεδομένων Nationwide Readmissions Database, που τηρεί δεδομένα από νοσοκομεία 28 πολιτειών των ΗΠΑ.
Τα ευρήματα της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία υπογονιμότητας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για εγκεφαλικό εντός 12 μηνών από τον τοκετό. Και γι΄ αυτό οι ειδικοί προτείνουν να γίνεται έλεγχος κινδύνου και έγκαιρη παρακολούθηση ώστε να μειωθούν οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό πριν και μετά τον τοκετό.
Κύρια αποτελέσματα
Σύμφωνα με τη μελέτη, από 31.339.991 ασθενείς συνολικά, οι 287.813 μέσης ηλικίας 32,1 ετών, υποβλήθηκαν σε θεραπεία υπογονιμότητας και 31.052.178 γυναίκες μέσης ηλικίας 27,7 ετών γέννησαν μετά από τυχαία σύλληψη.
Για προσβολή από εγκεφαλικό, νοσηλεύτηκαν εντός 12 μηνών από τον τοκετό 105 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία υπογονιμότητας (37 νοσηλείες ανά 100.000 άτομα) και 9027 ασθενείς που είχαν γεννήσει μετά από τυχαία σύλληψη (29 νοσηλείες ανά 100.000 άτομα ) (διαφορά ποσοστού, 8 νοσηλείες ανά 100.000 άτομα). Ο κίνδυνος νοσηλείας για αιμορραγικό εγκεφαλικό ήταν 2,02 φορές πάνω από τον μέσο όρο, ενώ για ισχαιμικό εγκεφαλικό ήταν 1,55 φορές πάνω.
Ο κίνδυνος νοσηλείας για εγκεφαλικό επεισόδιο αυξανόταν όσο αυξανόταν ο χρόνος μεταξύ του τοκετού και νοσηλείας, ιδιαίτερα για αιμορραγικά επεισόδια.
Παράγοντες κινδύνου στις εγκύους
Όπως σημειώνουν στη μελέτη τους οι ειδικοί, η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, προκαλώντας 1 στους 3 θανάτους κάθε χρόνο. Το εγκεφαλικό είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου τόσο μεταξύ ανδρών όσο και γυναικών.
Μελέτες δείχνουν ότι 1 στις 5 γυναίκες κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικό στη διάρκεια της ζωής της. Όμως πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν τους παράγοντες υγείας που τις θέτουν σε κίνδυνο για εγκεφαλικό ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας από εγκεφαλικό στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες 4 δεκαετίες, περισσότερο για το για το ισχαιμικό εγκεφαλικό έναντι του αιμορραγικού.
Τα καρδιαγγειακά αποτελούν πλέον την κύρια αιτία μητρικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ με πάνω από 26,5% των θανάτων που σχετίζονται με εγκυμοσύνη να αποδίδονται σε αυτά.
Παράγοντες υγείας μπορεί να προδιαθέσουν μια έγκυο για προσβολή από εγκεφαλικό, όπως ο πρόωρος τοκετός, ο περιορισμός της ανάπτυξης του εμβρύου, ο διαβήτης κύησης και οι επιπλοκές της υπέρτασης.
[Πηγή:]www.in.gr