To πρώτο Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου στη χώρα, φιλοδοξεί να γίνει ο «Αγ. Σάββας» εντός της επόμενης διετίας, στο πλαίσιο προγράμματος ανάλογης πιστοποίησης ογκολογικών νοσοκομείων στην Ευρώπη. Ο στόχος είναι τα νοσοκομεία αυτά – ένα σε κάθε χώρα της Ε.Ε. – να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες διαχείρισης της ασθένειας σε πάσχοντες καρκίνο, από τη διάγνωση και τη θεραπεία, μέχρι τη διαχείριση της ανακουφιστικής φροντίδας και των σταδίων στο τέλος της ζωής.
Η ένταξη του «Αγ. Σάββα» στο συγκεκριμένο πρόγραμμα απαιτεί την αλλαγή όλων των διαδικασιών που ακολουθούνται στο νοσοκομείο, από το διοικητικό μέρος, μέχρι το επιστημονικό που περιλαμβάνει τη διάγνωση και θεραπεία, την κάλυψη των ασθενών στο σπίτι, την εκπαίδευση των φροντιστών τους στο οικιακό περιβάλλον, ακόμη και το περιβάλλον που χρειάζεται να δημιουργηθεί στο νοσοκομείο για τη διενέργεια περισσότερων κλινικών μελετών.
Τα παραπάνω επισημαίνει στο in.gr η διοικήτρια του ογκολογικού νοσοκομείου Όλγα Μπαλαούρα, η οποία με στόχο την προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών – στο πλαίσιο των απαιτήσεων της πιστοποίησης – προχώρησε στη δημιουργία αυτοτελούς τμήματος κλινικών μελετών σε συνεργασία με το φορέα των εταιριών διενέργειας κλινικών μελετών στη χώρα μας (HACRO), προκειμένου να πληρούνται τα ευρωπαϊκά μοντέλα στο συγκεκριμένο τομέα.
«O Οργανισμός Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Καρκίνου (OECI) που εφαρμόζει το σχετικό πρόγραμμα θέτει πολύ ψηλά το στόχο των κλινικών μελετών» υπογραμμίζει η κ. Μπαλαούρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «απαιτεί τη διενέργεια κλινικών μελετών αξίας τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι οι κλινικές μελέτες στον «Αγ. Σάββα» έφταναν τα 3 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι η μειωμένη προσέλκυση μελετών, εξαιτίας της έλλειψης κινήτρων, σε συνδυασμό με τα προβλήματα κατανομής των πόρων, οι οποίοι για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν χρειάζεται αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο. Στην κατεύθυνση αυτή, προωθείται σχετική ρύθμιση από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους».
Με την έλλειψη Μητρώου Καρκίνου στη χώρα, έχουμε άγνοια για τον ακριβή πληθυσμό που πάσχει
Κατ’ οίκον νοσηλεία
Στην αξιολόγηση του «Αγ. Σάββα» για την ένταξη στο πρόγραμμα, συνέβαλε καθοριστικά επίσης, το πρόγραμμα «Οίκοθεν», της κατ’ οίκον νοσηλείας ασθενών, που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Ιουνίου με 10 ασθενείς και σύντομα αναμένεται η επέκτασή του με άλλους 10 ασθενείς, ενώ ως το τέλος Δεκεμβρίου προβλέπεται η κάλυψη 80 ασθενών, από τις ειδικές ομάδες γιατρών και νοσηλευτών που καλύπτουν ασθενείς οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό. Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα «Οίκοθεν» έχει καλυφθεί με ίδιους πόρους του νοσοκομείου, ενώ αναμένεται η διάθεση πόρων και από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα περιλαμβάνουν και την πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού. Το νοσοκομείο έχει ήδη ζητήσει την πρόσληψη 10 γιατρών και νοσηλευτών για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όμως δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη πόσες προσλήψεις θα εγκριθούν τελικά.
Ελλείψεις στελεχών
Σημαντικό προβληματισμό στη διοίκηση του νοσοκομείου, αποτελεί η έλλειψη Μητρώου Καρκίνου στη χώρα, καθώς «έχουμε άγνοια του πληθυσμού που πάσχει», σημειώνει η κ. Μπαλαούρα και προσθέτει: «Μόνο εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε από μεμονωμένες μελέτες ή αναγωγές από διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα. Μητρώο Καρκίνου έχουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, κι εμείς δεν έχουμε πλήρη εικόνα ώστε να μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη πώς τα νοσοκομεία πρέπει να στελεχωθούν και πώς να συμπληρώσουμε τις απαιτούμενες ειδικότητες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το εντοπίζουμε στον χειρουργικό τομέα, όπου παρατηρούνται ελλείψεις εξειδικευμένων χειρουργών. Επιπλέον δε, το σύνολο των ογκολογικών χειρουργών θα έπρεπε να μετεκπαιδεύεται και να αξιολογείται κάθε πέντε χρόνια».
Ελλείψεις φαρμάκων
Η άγνοια του ακριβούς αριθμού ογκολογικών ασθενών προκαλεί κι άλλη μια δυσλειτουργία που οι διοικήσεις των ογκολογικών νοσοκομείων πρέπει να ξεπεράσουν, αυτή των ελλείψεων φαρμάκων που ταλαιπωρούν έντονα τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας.
Για το θέμα, η διοικήτρια του «Αγ. Σάββα» επεσήμανε ότι οι ελλείψεις οδηγούν στο ΙΦΕΤ το οποίο καλείται να καλύψει τα κενά. «Όμως οι διαδικασίες του ΙΦΕΤ καθυστερούν, με αποτέλεσμα να είμαστε υποχρεωμένοι να προβλέψουμε για επαρκή αποθέματα.
Τα αποθέματα αυτά, αφορούν τους ασθενείς στους οποίους παρέχουμε υπηρεσίες υγείας μια δεδομένη χρονική στιγμή.
Όμως ο καρκίνος δεν περιμένει και επιπλέον, έχει και αυξητικές τάσεις.
Οπότε με τα δεδομένα του νοσοκομείου της τελευταίας τριετίας προχωρούμε σε εκτιμήσεις για τις ετήσιες ανάγκες του νοσοκομείου, ώστε να καλύπτονται πλήρως και οι νέοι ασθενείς που χρειάζονται ογκολογική περίθαλψη. Σημαντικό σημείο εδώ, είναι και η κάλυψη των αιτημάτων του νοσοκομείου για πρόσθετες πιστώσεις, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις αυξανόμενες ανάγκες».
[Πηγή:]www.in.gr