Με τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου τραχήλου της μήτρας κατά 99,7%, κόλπου κατά 82%, αιδοίου κατά 55%, πρωκτού σε άνδρες και γυναίκες κατά 88%, πέους κατά 52%, στοματοφάρυγγα κατά 72%, στόματος κατά 5-8% και λάρυγγα κατά 10-12%.
Παρά το γεγονός αυτό όμως, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παραμένει ο 4ος συχνότερος καρκίνος διεθνώς, ενώ υπάρχουν χώρες όπου είναι πρώτος σε συχνότητα, τη στιγμή που πρόκειται για έναν καρκίνο που θα μπορούσε να προληφθεί.
Πολύ περισσότερο τώρα, που ακόμη και το τεστ- Παπ τείνει να καταργηθεί με την πραγματοποίηση του HPV τεστ κάθε πέντε χρόνια, και μάλιστα από τις ίδιες τις γυναίκες, στο σπίτι τους.
Τα παραπάνω τόνισε ο Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας Θεόδωρος Αγοραστός, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα ευρήματα μελέτης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου και γιατρός Δημόσιας Υγείας Δημήτρης Δημητριάδης, ο οποίος τόνισε ότι «πρωτοβουλίες όπως η σημερινή της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων, που έχουν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών, επαγγελματιών υγείας και άλλων φορέων και αναδεικνύουν την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου θέματος, είναι βέβαιο ότι συμβάλλουν προς τη σωστή κατεύθυνση».
Στόχος είναι η μείωση της επίπτωσης της νόσου κατά 97% σε 78 χώρες χαμηλού και μετρίου εισοδήματος και η αποτροπή 74 εκατ. περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου μήτρας τον 21ο αιώνα
Σύμφωνα με τη μελέτη της Ελληνικής HPV Εταιρείας, η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι εφικτή ως το 2047, με 90% εμβολιαστική κάλυψη των κοριτσιών ως 15 ετών και 75% συμμετοχή των γυναικών στον προσυμπτωματικό έλεγχο με HPV testing ανά 5ετία.
Όσο νωρίτερα εφαρμοστούν οι πολιτικές για την επίτευξη των στόχων του HPV εμβολιασμού και του προσυμπτωματικού ελέγχου, τόσο πιο γρήγορα θα εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και τόσο περισσότερο τα περιστατικά και οι θάνατοι από αυτόν τον καρκίνο θα αποφευχθούν. Παράλληλα, θα προληφθούν ή θα θεραπευθούν χιλιάδες περιστατικά προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας.
Για να μπορέσει η Ελλάδα, να εξαλείψει τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την θεραπεία.
Συγκεκριμένα, χρειάζεται:
- η θέσπιση ετήσιων στόχων εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο,
- η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και
- η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
«Η πρόοδος αυτών των στρατηγικών προϋποθέτει την ανάπτυξη και παρακολούθηση δεικτών ποιότητας με τη βοήθεια σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων» τόνισε ο κ. Αγοραστός.
Στην Αυστραλία
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αυστραλίας, όπου παρακολουθούνται 11 δείκτες ποιότητας, μεταξύ των οποίων είναι η ολοκλήρωση του εμβολιασμού στην ηλικία των 15 ετών, η συμμετοχή σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, αλλά και το ποσοστό θεραπείας γυναικών με προκαρκίνο ή καρκίνο τραχήλου της μήτρας.
Ολιστική αντιμετώπιση δημόσιας υγείας
Η Ελληνική HPV Εταιρεία έχει ήδη απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία για την εφαρμογή της στρατηγικής του Π.Ο.Υ. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας και στην Ελλάδα.
Ο επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Κώστας Αθανασάκης, τόνισε την ανάγκη μιας ολιστικής αντιμετώπισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, από τον προληπτικό εμβολιασμό μέχρι τη θεραπεία των ασθενών, με συγκεκριμένες πολιτικές. Όπως ανέφερε, η ενασχόληση της πολιτείας με ανάλογα ζητήματα δημόσιας υγείας πρέπει να προκύπτει μέσα από μια διαδικασία ιεράρχησης προτεραιοτήτων και διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να διασφαλίζεται η συναντίληψη για την επένδυση ανάλογων πόρων.
Γλιτώνουν 74 εκατ. γυναίκες
Tην ιδιαίτερη σημασία που έχει η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από στοχευμένες δράσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Δημόσιας Υγείας 2021-2025 και συνακόλουθα ο εμβολιασμός για την πρόληψη της μόλυνσης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) Γιώργος Καπετανάκης κατά την εισήγησή του.
Μέσω της εφαρμογής του κανόνα 90/70/90 που υπαγορεύει:
- τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών μέχρι την ηλικία των 15 ετών,
- τον συστηματικό προσυμπτωματικό έλεγχο του 70% των γυναικών για καρκίνο τραχήλου μήτρας με τεστ υψηλής ακρίβειας σε ηλικία 35 και 45 ετών και
- τη θεραπευτική αντιμετώπιση του 90% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο τραχήλου μήτρας ή προκαρκινικές αλλοιώσεις,
στόχος είναι η μείωση της επίπτωσης της νόσου κατά 97% σε 78 χώρες χαμηλού και μετρίου εισοδήματος και η αποτροπή 74 εκατ. περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου μήτρας τον 21ο αιώνα.
Προτάσεις παιδιάτρων
Για τα οφέλη από την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη κατά του HPV, μίλησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, τονίζοντας ότι αυτά αφορούν στην πρόληψη των λοιμώξεων από τον ιό HPV, την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τη μείωση άλλων καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV, την πρόληψη των κονδυλωμάτων και την ανοσία αγέλης. Η μεγιστοποίηση της ωφέλειας του εμβολιασμού κατά του HPV μπορεί να επιτευχθεί μέσα από στρατηγικές παρακολούθησης, όπως υπενθυμίσεις, ενημερωτικές εκστρατείες, έλεγχο ρουτίνας για HPV-σχετιζόμενα νοσήματα, συστάσεις του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης υπέρ του εμβολιασμού και συνεχή παρακολούθηση μέσω των μητρώων εμβολιασμού.
[Πηγή:]www.in.gr