Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν 39 τρισεκατομμύρια μικρόβια, που ξεπερνούν τα εκτιμώμενα 30 τρισεκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα, και κατοικούν σχεδόν σε κάθε όργανο και σχισμή του ανθρώπινου σώματος. Μπορούν να βρεθούν στο έντερο, το δέρμα, τους πνεύμονες, το σπερματικό και κολπικό υγρό, τα μάτια, το τριχωτό της κεφαλής και το φυσικά το… στόμα.
Έτσι, είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν βακτήρια στο στόμα, αλλά αυτά που είναι επιβλαβή έχουν συνδεθεί με πολύ σημαντικά προβλήματα υγείας.
Η επίκουρη καθηγήρια Ιατρικής Glenda Davison και η μικροβιολόγος Yvonne Prince, που έχουν ερευνήσει τη στοματική κοιλότητα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κέιπ, εξηγούν στο The Conversation, πως οι μη φυσιολογικές βακτηριακές κοινότητες στη στοματική κοιλότητα έχουν συνδεθεί με ηπατική νόσο, νεφρική ανεπάρκεια, καρκίνους, καρδιακές παθήσεις και υπέρταση.
Πως γίνεται όμως αυτό;
Η στοματική κοιλότητα είναι η πόρτα για όλο το εσωτερικό του σώματός μας. Όπως το έντερο, το στόμα φιλοξενεί πολλές διαφορετικές αποικίες βακτηρίων, μυκήτων, ιών και πρωτόζωων. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μικροβιακή κοινότητα στον άνθρωπο, μετά το έντερο.
Περισσότερα από 700 είδη μικροοργανισμών κατοικούν στο στόμα, ενώ οι νέες τεχνολογίες, όπως η ανάλυση 16S rRNA, επέτρεψαν στους ερευνητές να μελετήσουν τη γενετική τους σύνθεση και το οικογενειακό τους δέντρο.
Αυτά τα μικρόβια βρίσκονται παντού, μέσα και γύρω από τα δόντια, τα ούλα, τη γλώσσα, τον ουρανίσκο και το σάλιο. Μπορεί, συνήθως να παραμένουν σταθερά σε όλη τη ζωή μας, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν πως εάν διαταραχθεί η ισορροπία στη βακτηριακή κοινότητα, τα επιβλαβή βακτήρια μπορεί να κυριαρχήσουν οδηγώντας σε αιμορραγία των ούλων και στοματικές ασθένειες όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.
Τα βακτήρια μπορούν να μετακινηθούν από τα ούλα στον περιβάλλοντα ιστό και να απελευθερώσουν τοξίνες.
Οι αλλαγές στην οξύτητα, δηλαδή το pH, τη θερμοκρασία και το οξυγόνο στη στοματική κοιλότητα είναι γνωστό ότι οδηγούν σε ανώμαλη ανάπτυξη ομάδων βακτηρίων που είναι συνήθως αβλαβή.
Όταν γίνουν κυρίαρχα, μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια. Αυτή η διαταραχή στη στοματική χλωρίδα προκαλεί φλεγμονή και αργή ανάπτυξη περιοδοντίτιδας, αιμορραγία των ούλων και τερηδόνα. Καθώς η ασθένεια των ούλων καταστρέφει τα ούλα και αρχίζει να διαβρώνει το οστό, φλεγμονώδη μόρια που ονομάζονται κυτοκίνες μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και εκεί αρχίζουν οι σοβαροί μπελάδες.
Αυτές οι χημικές ουσίες ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού με την ανάπτυξη ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η αθηροσκλήρωση ή πάχυνση των αρτηριών και πολλές άλλες, ακόμη και η παχυσαρκία. Τα ίδια τα βακτήρια μπορούν επίσης να μετακινηθούν από τα ούλα στον περιβάλλοντα ιστό και να απελευθερώσουν τοξίνες που μπορούν να επεκταθούν σε όλο το σώμα.
Βούτσισμα και καλή διατροφή
Οι Glenda Davison και Yvonne Prince τονίζουν ότι η καλή οδοντική υγιεινή περιλαμβάνει τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους, την πρόληψη της δημιουργίας πλάκας με το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και την αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη τερηδόνα και τερηδόνα.
Για την περαιτέρω υποστήριξη της ισορροπίας των βακτηρίων στο στόμα, συνιστάται να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Οι οδοντίατροι συνιστούν επίσης να αποφεύγεται η χρήση αντιβακτηριακών στοματικών πλύσεων, που έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσουν την ισορροπία των μικροβίων. Η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές και να διεγείρει είδη βακτηρίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες.
Τα αυξημένα επίπεδα άγχους και η έλλειψη άσκησης έχουν επίσης συνδεθεί με διαταραχές στην ισορροπία των οργανισμών στο στόμα. Οι επιστήμονες λοιπόν, συνιστούν μια καλά ισορροπημένη διατροφή με αρκετή ξεκούραση, συνοδευόμενη από καλή στοματική υγιεινή.
«Το στόμα είναι η πόρτα προς το έντερο και το υπόλοιπο σώμα. Η διασφάλιση της αρμονίας των μικροβίων που ζουν εκεί είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου ασθενειών» καταλήγουν οι δύο επιστήμονες.
[Πηγή:]www.in.gr