Απόφαση ελήφθη. Στις 24 Οκτωβρίου, η ΕΕ θα παρουσιάσει μια πρωτοβουλία για να σταματήσει η έλλειψη φαρμάκων. Υπάρχουν σημεία στην Ευρώπη όπου η εύρεση φαρμάκων όπως η αμοξικιλλίνη, η πριμπεράνη ή ακόμα και κάποιες κατηγορίες παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης αυτές τις μέρες στα φαρμακεία είναι σχεδόν αδύνατη.
Υπάρχουν πολλές αιτίες αυτών των προβλημάτων εφοδιασμού. Στις αυξήσεις του κόστους παραγωγής προστίθεται ότι η παρασκευή φαρμάκων είναι offshore, δηλαδή δεν γίνεται όλη στην Ευρώπη.
Η παραγωγή των ενεργών συστατικών είναι μετατοπισμένη στις ανατολικές χώρες, στην Ινδία κλπ.
Όπως λένε οι ειδικοί πάντα ήταν έτσι, αλλά τώρα χειροτερεύει.
Επιπλέον, η φαρμακοβιομηχανία είναι ενδιάμεσος στην αλυσίδα παραγωγής, αφού χρειάζεται και άλλους παραγωγούς για να φτάσει το φάρμακο στα φαρμακεία.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός σιροπιού, εάν λείπει το καπάκι, δεν μπορεί να διατεθεί στην αγορά. Και το καπάκι μπορεί να προέρχεται από την Ασία και είτε να μην είναι διαθέσιμο λόγω έλλειψης υλικών για την κατασκευή του είτε μπορεί να έχει αυξηθεί στην τιμή, γεγονός που προκαλεί εξάντληση του αποθέματος του προϊόντος.
Στην αγορά γνωρίζουν ότι υπάρχει ένταση στην απόκτηση πρώτων υλών ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, του πολέμου στην Ουκρανία και επηρεάζει φυλλάδια, χαρτοκιβώτια, συσκευασίες blister κ.α.
Στις 24 Οκτωβρίου αναμένεται να παρουσιαστεί η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων
Αυτόματα επηρεάζουν τις διακυμάνσεις της ζήτησης, που μερικές φορές μπορεί να προβλεφθούν και άλλες όχι. Για παράδειγμα, με ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη, όπως το Ozempic, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης από ασθενείς να χάσουν βάρος (μη διαβητικοί). Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει υψηλή παραγωγική ικανότητα αυτή τη στιγμή.
Αυτόματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει μια πρωτοβουλία σχετικά με αυτό το θέμα στις 24 Οκτωβρίου.
Το 2021, εν μέσω της κρίσης του Covid-19, η Ευρώπη εντόπισε 6 βασικούς τομείς εξάρτησης στους οποίους θα πρέπει είναι ισχυρή με στρατηγική αυτονομία. Οι τομείς αυτοί ήταν: πρώτες ύλες, μπαταρίες, καθαρό υδρογόνο, ημιαγωγοί, ψηφιοποίηση και παραγωγή φαρμακευτικών στοιχείων.
Σε αυτό το διάστημα έχουν προταθεί πολιτικές στήριξης για όλους αυτούς τους τομείς εκτός από τα φάρμακα, που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες μετά από χρόνια καταγγελιών.
Η Ευρώπη μελετά να προτείνει μέτρα αποθήκευσης που περιλαμβάνουν τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων φαρμάκων για την πρόληψη πιθανών ελλείψεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, θα δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης για να μπορέσει να θεσμοθετήσει δράσεις για την κοινή αγορά φαρμάκων, καθώς και μια λίστα κρίσιμων φαρμάκων για μια πραγματική ακτινογραφία της κατάστασης.
Επιπλέον, θα αναγνωριστεί η σημασία της μετεγκατάστασης των εταιρειών εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργεί η εξάρτηση από τρίτες χώρες, όπως η Ινδία ή η Κίνα, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα φαρμάκων.
Η έλλειψη φαρμάκων είναι πρόβλημα για την Ευρώπη, επομένως είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα τώρα για να λυθεί, υποστηρίζουν πολιτικοί. Η έλλειψη προσφοράς είναι χρόνιο και ιδιαίτερο πρόβλημα της ΕΕ.
Βιομηχανίες και τις εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ευρώπη πρέπει να παράγουν εδώ. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα αφού η Ευρώπη χάνει θέσεις στη φαρμακευτική καινοτομία και αυτό πρέπει να διορθωθεί. Το θέμα είναι να βρεθεί ένα σύστημα κινήτρων που θα διευκολύνει αυτή τη βιομηχανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δίνει στις χώρες αυτονομία φαρμάκων.
Τα περισσότερα Υπουργεία Υγείας τονίζουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα και πως κανένας ασθενής δεν μένει χωρίς τη θεραπεία του και το βάρος θα πρέπει να δοθεί σε εκείνα τα φάρμακα που θεωρούνται στρατηγικά ή κρίσιμα, δηλαδή σε εκείνα για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική.
Η μπάλα σε κάθε περίπτωση είναι στα χέρια της ΕΕ που πρέπει να πάρει μέτρα για όλες τις καταστάσεις.
[Πηγή:]www.in.gr