Μόλις 40 ημέρες για την αξιολόγηση νέων φαρμάκων στην Ελλάδα


Στην αξιολόγηση 635 φαρμάκων έχει φτάσει από το 2020 μέχρι τώρα η Επιτροπή Αξιολόγησης και  Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ), αυξάνοντας σημαντικά το ρυθμό των αξιολογήσεων.

Σε μηνιαία βάση, το 2022 αξιολογούνταν κατά μέσο όρο 30 φάρμακα, έναντι 25 το 2021 και 20 το 2020.

Αντίστοιχα σε ότι αφορά τον χρόνο που διαρκεί η αξιολόγηση, αυτός έχει μειωθεί στο ένα τέταρτο περίπου, αφού χρειάζονταν 160 ημέρες το 2020 και φέτος η αξιολόγηση χρειάζεται μόλις 40 ημέρες.

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2025

H πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης καθ. Φλώρα Μπακοπούλου και ο πρόεδρος της ΕΛΕΜΑ Χρήστος Μαρτάκος

Τα δεδομένα αυτά παρέθεσε η πρόεδρος της ΕΑΑΦΑΧ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής Φλώρα Μπακοπούλου, μιλώντας στην εκδήλωση «Meet the Expert», για την αξιολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.) με τη συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας, στο αμφιθέατρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η κ. Μπακοπούλου έκανε εκτενή αναφορά στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, ο οποίος θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2025. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Αξιολόγησης οργάνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ημερίδα για την εφαρμογή του Κανονισμού, κάνοντας τη χώρα μας κόμβο ενημέρωσης των γειτονικών χωρών Κύπρου, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, για τον Κανονισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας.

Η κ. Μπακοπούλου υπογράμμισε την εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου για την υποδοχή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού, ενώ μίλησε επίσης για την επανεξέταση του εξωτερικού κριτηρίου 5/11 (έγκριση ενός καινοτόμου φαρμάκου σε 5 από τις 11 χώρες που διαθέτουν σύστημα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας), την αξιοποίηση της «σάρωσης ορίζοντα» (horizon scanning), τη θέσπιση επίσημου διαλόγου κατά τη διαδικασία αξιολόγησης, τη θέσπιση κριτηρίων ταξινόμησης μεταξύ των φαρμάκων κοινότητας και των φαρμάκων υψηλού κόστους, αλλά και κριτηρίων για την αλλαγή ενός αποζημιούμενου φαρμάκου σε καθεστώς μη αποζημίωσης.

Τέλος, η κ. Μπακοπούλου παρουσίασε τα μέλη της Επιτροπής, η οποία επικουρείται από 94 εξωτερικούς αξιολογητές, και τα μέλη της ειδικής υποεπιτροπής αξιολόγησης για την αποζημίωση κατ’ εξαίρεση φαρμάκων.

Η ΕΛΕΜΑ οργάνωσε την εκδήλωση για την επικαιροποιημένη ενημέρωση των μελών της, καθώς και την καλύτερη κατανόηση διαδικασιών σε θέματα  που καθημερινά τους απασχολούν, όπως η αξιολόγηση  και αποζημίωση φαρμάκων. Η επόμενη συνάντηση «Meet the Expert» θα ανακοινωθεί σύντομα, ενισχύοντας την πάγια θέση της ΕΛΕΜΑ για την προσφορά υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων στα μέλη της.

[Πηγή:]www.in.gr

Ροή Ειδήσεων

Oreshnik: Βίντεο αποκαλύπτει τα απομεινάρια του νέου ρωσικού πυραύλου

Ό,τι απέμεινε από τον πύραυλο Oreshnik (σ.σ που...

Προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών φαρμάκου στη Σαουδική Αραβία

Νέο κεφάλαιο στη συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας στον τομέα...

Παναιτωλικός – Παναθηναϊκός: Η εισβολή του Βιτόρια και η ομιλία στο φινάλε του αγώνα

Ο Παναθηναϊκός πέρασε από το Αγρίνιο, επικρατώντας με 2-1...

Oreshnik: Βίντεο αποκαλύπτει τα απομεινάρια του νέου ρωσικού πυραύλου

Ό,τι απέμεινε από τον πύραυλο Oreshnik (σ.σ που στα ρωσικά σημαίνει τη φουντουκιά) είναι, για την ώρα, αποθηκευμένο σε μυστική τοποθεσία ...

Τραμπ: Συνεργασία με κυβέρνηση Μπάιντεν για διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία

Μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και τη νίκη του Τραμπ, οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα απεμπλακούν από τον πόλεμο ή...

Προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών φαρμάκου στη Σαουδική Αραβία

Νέο κεφάλαιο στη συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας στον τομέα του φαρμάκου ανοίγει η πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, κατά την οποία...