Ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό μπορούν να χρησιμοποιούν από σήμερα οι Έλληνες πολίτες, καθώς ολοκληρώθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το πρώτο βήμα διασύνδεσης των ελληνικών συστημάτων συνταγογράφησης και ιατρικού ιστορικού με τα αντίστοιχα των άλλων χωρών της ΕΕ.
Η Ελλάδα θα διασυνδεθεί με ακόμα εννέα χώρες της ΕΕ
Όπως ανακοινώθηκε από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία ο διασυνοριακός κόμβος, μέσω του οποίου είναι δυνατή η εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών φαρμάκων μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας, καθώς και η ανταλλαγή συνοπτικού ιατρικού ιστορικού μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας.
Πώς θα λειτουργεί
Πλέον, ένας Έλληνας που επισκέπτεται την Πολωνία θα μπορεί να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε φαρμακείο της χώρας και να εκτελέσει μία ηλεκτρονική συνταγή δίνοντας μόνο τον ΑΜΚΑ του.
Επιπλέον, ένας γιατρός στην Ισπανία θα μπορεί να έχει άμεση και ασφαλή πρόσβαση στο συνοπτικό ιατρικό ενός Έλληνα ασθενή. Αντίστοιχες υπηρεσίες θα προσφέρονται στην Ελλάδα για τους Πολωνούς και τους Ισπανούς πολίτες, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας.
Η λειτουργία του κόμβου περιγράφεται αναλυτικά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιου Πετραλιά.
Οι άλλες χώρες
Ο διασυνοριακός κόμβος αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου MyHealth@EU και το προσεχές διάστημα η δυναμικότητά του θα επεκταθεί, καθώς η Ελλάδα θα διασυνδεθεί με ακόμα εννέα χώρες της ΕΕ, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Κροατία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχία και τη Φινλανδία.
Παράλληλα, ο κόμβος θα εμπλουτίζεται με νέες υπηρεσίες, ενώ με την έλευση του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για την Ηλεκτρονική Υγεία (European Health Data Space – EHDS), η διαλειτουργικότητα των διασυνοριακών κόμβων θα είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη, καθιστώντας δυνατή την «περιαγωγή» υπηρεσιών υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πολίτες θα μπορούν να αναγνωρίζουν εύκολα τις διασυνοριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας από τη σήμανση «Η υγεία μου @ ΕΕ» ή «MyHealth@EU».
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.ncpehealth.gr/.
[Πηγή:]www.in.gr