Στις 173.000 έχουν φτάσει οι αιτήσεις για αντι-ιικά κατά του κοροναϊού στη σχετική Επιτροπή Εξέτασης Αιτήσεων για τη χορήγηση των ειδικών αυτών φαρµάκων και το 99% γίνονται δεκτά. Η συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών γίνεται κυρίως από τις ειδικότητες των παθολόγων, γενικών γιατρών και πνευμονολόγων.
Αυτό τόνισε στο in.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στυλιανός Λουκίδης, με αφορμή το 32ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι ο κοροναϊός είναι ακόμη εδώ, όπως επίσης και οι κίνδυνοι για σοβαρή νόσηση από αυτόν.
«Μόνο χθες, υποβλήθηκαν 761 αιτήματα και την περασμένη Δευτέρα άλλα 900», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε επίσης σε ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Infectious Diseases και πραγματοποιήθηκε σε 26.000 ασθενείς, από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 2022. Από αυτούς, οι 13.000 πήραν αντι-ιικά στο σπίτι και οι υπόλοιποι 13.000 δεν πήραν ως ομάδα ελέγχου της μελέτης.
Διαπιστώθηκε ότι τα φάρμακα αυτά παρέχουν προστασία πάνω από 70% από σοβαρή νόσηση και τις επιπτώσεις της. Συγκεκριμένα, συνέβαλαν στη μείωση των νοσηλειών κατά 70% και της θνησιμότητας κατά 72%.
Κάθε παρόξυνση αυξάνει πολύ τη νοσηρότητα και θνητότητα στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα
Προστασία ασθενών με αναπνευστικές παθήσεις
Στο συνέδριο η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) θα παρουσιάσει τις καινούριες οδηγίες της για την προστασία των ασθενών με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό των ασθενών αυτών με τα 6 διαθέσιμα εμβόλια που βρίσκονται στην φαρέτρα των γιατρών.
Όπως εξήγησε στο in.gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΕ Παρασκευή Κατσαούνου, η αρμόδια επιτροπή της πνευμονολογικής εταιρείας κατέληξε σε καινούριες οδηγίες για τον εμβολιασμό των ασθενών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.
Συνιστάται οι ασθενείς αυτοί να εμβολιάζονται και με τα 5 διαθέσιμα εμβόλια για την πρόληψη των αναπνευστικών νοσημάτων, με το ακόλουθο σχήμα:
- τα εμβόλια κατά της γρίπης και του κοροναϊού κάθε χρόνο,
- το εμβόλιο του κοκκύτη κάθε 10 χρόνια,
- τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου (20δύναμο) και του έρπη, εφάπαξ.
Η ΕΠΕ έχει συστήσει επίσης στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και την ένταξη ενός ακόμη εμβολίου, έκτου, του νέου εμβολίου κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όταν έρθει και λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις και στη χώρα μας.
Οι εμβολιασμοί αυτοί συνιστώνται από την πνευμονολογική εταιρεία, υπογράμμισε η κ. Κατσαούνου, καθώς κάθε παρόξυνση αυξάνει πολύ τη νοσηρότητα και θνητότητα στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Πέραν αυτής της κατηγορίας ασθενών, βέβαια, αντίστοιχα θα πρέπει να εμβολιάζονται και οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι καπνιστές.
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιά
Νέες οδηγίες θα ανακοινώσει η Πνευμονολογική Εταιρεία και για την καλύτερη διαχείριση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) σε συνδυασμό με παράλληλη καρδιολογική παρακολούθηση, καθώς το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα συνδέονται με κοινούς μηχανισμούς λειτουργίας.
Όπως ανέφερε στο in.gr o καθηγητής Πνευμονολογίας και γενικός γραμματέας της ΕΠΕ Πέτρος Μπακάκος, οι νέες οδηγίες αφορούν την καλύτερη διαχείριση των ασθενών με ΧΑΠ, καθώς συνήθως συνυπάρχει και κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, όπως υπέρταση, στεφανιαία νόσο, κολπική μαρμαρυγή ή έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Είναι πολύ σημαντική η καρδιολογική παρακολούθηση, γιατί αυξάνεται σημαντικά η νοσηρότητα και ο κίνδυνος θανάτου μετά από κάποια παρόξυνση της ΧΑΠ, άσχετα αν προϋπάρχει ή όχι καρδιαγγειακή νόσος. Ο ασθενής πρέπει να αντιμετωπίζεται στην ολότητά του και πρέπει να θεραπεύουμε και τα δύο νοσήματα μειώνοντας τις επιπλοκές του ενός νοσήματος στο άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Εκτός κάπνισμα, υπάρχουν και άλλες συσχετίσεις με την καρδιά στους ασθενείς με ΧΑΠ όπως αιτιολογικοί μηχανισμοί που προκαλούν υποξαιμία (μείωση του οξυγόνου στο αίμα), συστηματική φλεγμονή, οξειδωτικό στρες, όλα αυτά, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ταυτόχρονα και όταν θεραπεύουμε την ΧΑΠ, θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, γιατί η χορήγηση βρογχοδιασταλτικών μπορεί να εντείνει την αρρυθμία ή την κολπική μαρμαρυγή και αντίστροφα, η χορήγηση β αναστολέων μπορεί να προκαλέσουν βροχόσπασμο σε ασθενείς με άσθμα ή ΧΑΠ.
Για την καλύτερη διαχείριση των ασθενών αυτών χρειάζεται παράλληλη και τακτική παρακολούθηση από πνευμονολόγο και καρδιολόγο είτε προϋπάρχει καρδιολογικό νόσημα είτε όχι.
Πνευμονική εμβολή
Νέες κατευθυντήριες οδηγίες όχι μόνο στους πνευμονολόγους, αλλά και στους καρδιολόγους, παθολόγους και γενικούς γιατρούς, για την έγκαιρη αναγνώριση της πνευμονικής εμβολής μιας νόσου που είναι θανατηφόρα για το ένα πέμπτο των ασθενών, θα παρουσιαστούν στο φετινό πνευμονολογικό συνέδριο.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Ειδική Γραμματέας της ΕΠΕ και Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Νικολέττα Ροβίνα, ανέφερε στο in.gr, ότι έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια με τους ειδικούς για την νόσο, προκειμένου να καταρτισθούν οι ελληνικές συστάσεις με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, με στόχο να λύσει κλινικά προβλήματα.
Πνευμονική εμβολή παρατηρείται σε 1,5-2 περιστατικά ανά 1000 άτομα στο δυτικό κόσμο και στη χώρα μας, όμως τα ποσοστά μεγαλώνουν σε νοσηλευόμενους ασθενείς με συννοσηρότητες όπως η ΧΑΠ, ο καρκίνος – ειδικά του πνεύμονα, η θρομβοεμβολική νόσος, σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ για κάποιον άλλο λόγο – εξαιτίας της περιορισμένης κινητικότητας, της αυξημένης πηκτικότητας του αίματος, πιθανής λοίμωξης σήψης κλπ.
Οι οδηγίες εξηγούν πώς μπορούμε να παρέμβουμε έγκαιρα. Υπάρχουν επίσης καινούρια φάρμακα εκτός από τα κουμαρινικά που μπορεί να λαμβάνονται και στο σπίτι, με λιγότερες επιπλοκές και κίνδυνο για αιμορραγίες, χωρίς εξετάσεις, με μια δόση που καλύπτει πλήρως.
Η πνευμονική εμβολή σε ποσοστό 60% για τους εκτός νοσοκομείου ασθενείς προκύπτει από θρόμβους που «φεύγουν» από τα πόδια.
Οι ασθενείς νιώθουν αιφνίδια έναρξη δύσπνοιας, θωρακικό άλγος ή και πτύελα με αίμα. Όμως δεν έρχεται σταδιακά, όπως μπορεί να συμβεί με τη ΧΑΠ όπου κλιμακώνεται αργά η επιδείνωση.
Η πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι θανατηφόρος αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, όταν υπάρχει ήδη μεγάλη απόφραξη του πνευμονικού δικτύου, πάνω από 50% γιατί, η καρδιά που στέλνει αίμα στον πνεύμονα βρίσκει πολύ μεγάλη αντίσταση.
[Πηγή:]www.in.gr