Της Anna Bawden, «The Guardian»
Αύξηση μεγαλύτερη του 75% προβλέπεται να καταγράψουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κρούσματα καρκίνου παγκοσμίως έως το 2050.
Τα τελευταία στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία του ΠΟΥ, τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC), καθιστούν σαφή την εντεινόμενη απειλή του καρκίνου: από 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 8,2 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2012, έφτασαν τα 20 εκατομμύρια νέα κρούσματα και τους 9,7 εκατομμύρια θανάτους μια δεκαετία αργότερα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι βασικοί παράγοντες πίσω από την αυξανόμενη συχνότητα του καρκίνου, όπως και η γήρανση και η αυξήση του πληθυσμού
Ο IARC προβλέπει ότι μέχρι το 2050, θα καταγραφούν περισσότερα από 35 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου, αύξηση 77% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, και ότι οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τα 18 εκατομμύρια, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το 2022.
Σύμφωνα με τον IARC, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι βασικοί παράγοντες πίσω από την αυξανόμενη συχνότητα του καρκίνου, όπως και η γήρανση και η αύξηση του πληθυσμού.
Οι χώρες με το υψηλότερο εισόδημα, εκτιμά, θα καταγράψουν επιπλέον 4,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα το 2050, αλλά εκείνες με χαμηλότερο εισόδημα θα βιώσουν τη μεγαλύτερη αναλογικά αύξηση κρουσμάτων.
Η θνησιμότητα από καρκίνο σε αυτές τις τελευταίες προβλέπεται σχεδόν να διπλασιαστεί.
«Το μεγαλύτερο βάρος του παγκόσμιου καρκινικού φορτίου», τόνισε εκ μέρους του IARC ο δρ Φρέντι Μπρέι, «θα το επωμιστούν εκείνες οι χώρες που διαθέτουν τους λιγότερους πόρους για τη διαχείρισή του».
Τα πιο συχνά είδη
Το παγκόσμιο παρατηρητήριο για τον καρκίνο του IARC, που καλύπτει 185 χώρες και 36 είδη καρκίνου, δείχνει ότι 10 είδη καρκίνου ήταν υπεύθυνα για περίπου τα δύο τρίτα των νέων κρουσμάτων και των θανάτων παγκοσμίως το 2022.
Συχνότερα διαγιγνώσκεται παγκοσμίως ο καρκίνος του πνεύμονα, αντιπροσωπεύοντας ένα 12,4% των νέων κρουσμάτων και το 18,7% των θανάτων.
Ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες είναι η δεύτερη συχνότερη μορφή, ενώ όμως αντιπροσωπεύει το 11,6% των κρουσμάτων, προκαλεί λιγότερο από το 7% των θανάτων.
Αλλες σημαντικές αιτίες θανάτου είναι ο καρκίνος του ήπατος, του εντέρου και του στομάχου.
Στις γυναίκες
Οι ανισότητες είναι ιδιαίτερα έντονες στον καρκίνο του μαστού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μία στις 12 γυναίκες στις χώρες υψηλότερου εισοδήματος διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της και μία στις 71 θα πεθάνει από αυτόν.
Στις φτωχότερες χώρες, μόνο μία στις 27 γυναίκες διαγιγνώσκεται στη διάρκεια της ζωής της, αλλά μία στις 48 θα πεθάνει από τη νόσο.
Παρά το γεγονός ότι μπορεί να προληφθεί πλήρως, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο όγδοος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και η ένατη μεγαλύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, με 661.044 νέες περιπτώσεις και 348.186 θανάτους.
Είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες σε 25 χώρες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική.
Σημαντικές ανισότητες
«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου και στη θεραπεία και περίθαλψη των ασθενών, υπάρχουν σημαντικές ανισότητες όχι μόνο μεταξύ περιοχών του κόσμου με υψηλό και χαμηλό εισόδημα, αλλά και εντός των χωρών.
Το πού ζει κάποιος δεν θα πρέπει να καθορίζει το αν θα ζήσει. Δεν είναι απλώς θέμα πόρων, αλλά και πολιτικής βούλησης», σχολίασε ο δρ Κάρι Ανταμς, επικεφαλής της Ενωσης για τον Διεθνή Ελεγχο του Καρκίνου (UICC).
«Τα στοιχεία αυτά», επεσήμανε από την πλευρά της η δρ Παναγιώτα Μήτρου, διευθύντρια έρευνας, πολιτικής και καινοτομίας στο Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνας για τον Καρκίνο (WCRF), «κρούουν έναν παγκόσμιο κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες ανισότητες όσον αφορά στην επίπτωση και τη θνησιμότητα του καρκίνου τόσο μεταξύ, όσο και εντός των διαφόρων χωρών. Εχει έρθει η ώρα να πάρουμε στα σοβαρά αυτή την παγκόσμια κρίση».
[Πηγή:]www.in.gr