O ύπνος θρέφει τα παιδιά, λέει η παροιμία. Δεν λέει όμως ότι τα προστατεύει και από ψυχικές ασθένειες.
Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν χρόνια έλλειψη ύπνου από τη βρεφική ηλικία, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ψύχωση στην πρώιμη ενήλικη ζωή, αναφέρει νέα έρευνα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ μελέτησαν δεδομένα για τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου από μια μεγάλη ομάδα παιδιών ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 7 ετών. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που συνήθιζαν να κοιμούνται λιγότερες ώρες καθόλη αυτή τη χρονική περίοδο, είχαν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχωσική διαταραχή στην πρώιμη ενήλικη ζωή τους και σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψυχωσικό επεισόδιο.
Παρότι προηγούμενες έρευνες είχαν επισημάνει τη σχέση μεταξύ προβλημάτων ύπνου και ψύχωσης, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η επίμονη έλλειψη ύπνου είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας ψύχωσης.
Μπορεί η στέρηση ύπνου να μην είναι η μόνη αιτία ψύχωσης, όμως συμβάλλει στο πρόβλημα, και επίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους γονείς
Η επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Ίζαμπελ Μοράλες – Μουνιόζ δήλωσε: «Είναι απολύτως φυσιολογικό τα παιδιά να ταλαιπωρούνται με προβλήματα ύπνου σε διάφορες φάσεις της παιδικής τους ηλικίας, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε και πότε είναι η ώρα οι γονείς να αναζητήσουν βοήθεια. Μερικές φορές ο ύπνος μπορεί να γίνει ένα επίμονο και χρόνιο πρόβλημα, και εδώ είναι που βλέπουμε τη σύνδεσή του με ψυχιατρικές ασθένειες στην ενήλικη ζωή.
Το καλό είναι ότι γνωρίζουμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις συμπεριφορές και τα πρότυπα ύπνου. Αν και η συνεχής στέρηση ύπνου μπορεί να μην είναι η μόνη αιτία ψύχωσης στην πρώιμη ενήλικη ζωή, η έρευνά μας δείχνει ότι είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στο πρόβλημα, όπως επίσης και ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους γονείς».
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry, βασίστηκε σε δεδομένα από τη Διαχρονική Μελέτη Γονέων και Παιδιών της Avon (ALSPAC), η οποία περιλαμβάνει αρχεία 12.394 παιδιών από 6 μηνών έως 7 ετών και 3.889 σε ηλικία 24 ετών.
Ενώ η σύνδεση της έλλειψης ύπνου στην παιδική ηλικία με την ψύχωση στην πρώιμη ενήλικη ζωή ήταν ισχυρή στη μελέτη, η ομάδα δεν έχει αποδείξει αιτιολογική σύνδεση, οπότε πρέπει να διερευνηθούν και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τον παιδικό ύπνο και την ψύχωση.
Το ανοσοποιητικό
Οι ερευνητές εξέτασαν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών για βλάβες, οι οποίες θα μπορούσαν να ευθύνονται για κάποιες από τις αιτίες σύνδεσης έλλειψης ύπνου και ψύχωσης. Οι ειδικοί μέτρησαν τα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα των παιδιών στην ηλικία των 9 ετών και την ηλικία των 15, μετρώτας τα επίπεδα της ιντερλευκίνης 6 (IL-6) και της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP).
Η συνεχής στέρηση ύπνου σε όλη την παιδική ηλικία συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης στη νεαρή ενήλικη ζωή, για τα παιδιά με υψηλά επίπεδα ιντερλευκίνης 6 (IL-6) και όχι C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP).
Η μελέτη παρέχει επίσης στοιχεία για την ανάπτυξη μελλοντικών στοχευμένων πρώιμων παρεμβάσεων σε παιδιά που αφορούν τόσο τη διάρκεια του ύπνου όσο και συγκεκριμένα επίπεδα φλεγμονής, για την πρόληψη μελλοντικών δυσμενών εκβάσεων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει τη σχέση μεταξύ έλλειψης ύπνου και ψύχωσης, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι άγνωστοι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να είναι σημαντικοί.
Η έρευνα της Δρ Μοράλες έγινε στο Μεταφραστικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Mission Midlands, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας, με στόχο να δοκιμάσει θεραπείες στην πρώιμη ψύχωση και την κατάθλιψη παιδιών και νέων.
«Η έγκαιρη παρέμβαση είναι πραγματικά σημαντική για τη βοήθεια των νέων με ψυχικές ασθένειες. Μία από τις προτεραιότητες περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις με πραγματικό αντίκτυπο στους νέους που έχουν κάποια ψυχική ασθένεια ή κινδυνεύουν να την αποκτήσουν. Σημαντικό ρόλο στην καλή ψυχική υγεία, παίζει η καλή υγιεινή του ύπνου.
[Πηγή:]www.in.gr