Το γνωρίζετε; Τι σημαίνει ο αριθμός πάνω στο μπουκάλι του αντιηλιακού


«Έχω αντιηλιακό 20». «Ναι αλλά εγώ συνήθως φοράω από 40 και πάνω». Αυτή είναι μια συζήτηση που λίγο πολύ όλοι έχουμε κάνει σε κάποια παραλία, κάτω από τον καυτό ήλιο, προσπαθώντας να προστατευτούμε από τις καυτές ακτίνες και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Κάποιοι επιλέγουν να φορέσουν 20άρι αντιηλιακό, κάποιοι 30άρι και κάποιοι ακόμα παραπάνω.

Ότι κι αν επιλέγετε να βάλετε στο δέρμα σας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ελάχιστοι από εσάς γνωρίζετε στην πραγματικότητα τι σημαίνει αυτός ο αριθμός πάνω στο μπουκάλι…

Αυτό σταματάει εδώ. Ήρθε η ώρα να μάθουμε τι είναι το SPF ή για να το πούμε πιο απλά, τι σημαίνει ο αριθμός πάνω στο μπουκάλι του αντιηλιακού.

Τι σημαίνει ο αριθμός πάνω στο μπουκάλι του αντιηλιακού;

Πρόκειται για την ένδειξη SPF στο αντηλιακό, η οποία ουσιαστικά σημαίνει τον παράγοντα αντηλιακής προστασίας.

Με απλά λόγια, το SPF στα αντηλιακά προϊόντα, υποδεικνύει στους ανθρώπους το χρονικό διάστημα που μπορούν να παραμείνουν στον ήλιο χωρίς να καούν, σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα που μπορούν να παραμείνουν στον ήλιο χωρίς να καούν αν δεν φορούν αντηλιακό.

Για παράδειγμα, εάν ένας άνθρωπος μπορεί να παραμείνει στον ήλιο για 15 λεπτά χωρίς να καεί και χωρίς να φορά αντηλιακό, αν χρησιμοποιήσει ένα αντηλιακό SPF 10, θα χρειαστεί 10 φορές περισσότερο χρόνο (2,5 ώρες) για να καεί από τον ήλιο.

Τι είναι ακριβώς ο δείκτης προστασίας SPF

Ο δείκτης SPF (από τα αρχικά των λέξεων Sun Prtection Factor) είναι μια αξιόπιστη μέτρηση της προστασίας του ανθρώπινου δέρματος από τις ακτίνες UVB (μήκος κύματος 290-320 νανόμετρα – το 1 νανόμετρο είναι το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου).

Ο δείκτης SPF είναι η συγκριτική αναλογία μεταξύ δύο χρόνων:

  • Του χρόνου που χρειάζεται η ακτινοβολία UVB να προκαλέσει ερύθημα (MED) στην καθαρή (σκέτη, χωρίς αντηλιακή προστασία) επιδερμίδα. Ερύθημα είναι το κοκκίνισμα, ή ηλιακό έγκαυμα στο δέρμα.
  • Του χρόνου που χρειάζεται η ακτινοβολία UVB για να προκαλέσει ερύθημα σε δέρμα που προστατεύεται από (το εν λόγω) αντηλιακό.

Το αμερικανικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος θεωρεί ότι ένα αντηλιακό με δείκτη SPF 15, ή υψηλότερο, ενάντια στην ακτινοβολία UVB είναι επαρκές για καθημερινή δραστηριότητα, και ένα αντηλιακό με δείκτη SPF 30, ή υψηλότερο, είναι επαρκές για εκτεταμένη παρουσία στον ήλιο.

Όλα τα αντηλιακά, πλέον, παρέχουν επίσης κάποια προστασία έναντι στα μήκη κύματος UVA της ηλιακής ακτινοβολίας (320-400 νανόμετρα), αν και ο δείκτης SPF αφορά μόνο την προστασία από τις ακτίνες UVB (τουλάχιστον σε αντηλιακά προϊόντα στις ΗΠΑ).

[Πηγή:]www.in.gr

Ροή Ειδήσεων

Formula 1: Η αδιανόητη βουτιά του Φερστάπεν πάνω στον Χάμιλτον

Ο Μαξ Φερστάπεν έχασε… τα λογικά του για μία στιγμή στο Grand Prix της Formula 1 στην Ουγγαρία, πέφτοντας πάνω στον Λιούις Χάμιλτον,...

Στράτος Τζώρτζογλου: «Γνώρισα και συνεργάστηκα με ανθρώπους που με ήθελαν ερωτικά αλλά δεν μου την έπεσαν ποτέ»

«Ο πατέρας μου και η μάνα μου είχαν πει: «Μη γίνεις ηθοποιός γιατί θα πρέπει να περάσεις από κρεβάτια». Αυτό ισχύει» παραδέχθηκε ο...

Έρικ Λαμέλα: Το φοβερό τετ-α-τετ με τον Μάριο Ηλιόπουλο και το μήνυμα τίτλου

Τις πρώτες του δηλώσεις ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ παραχώρησε ο Έρικ Λαμέλα, μετά την επισημοποίηση της μεταγραφής του στην Ένωση. Η ΑΕΚ κινείται τις...