Ένα ποτήρι –κόκκινο ιδανικά- κρασί την ημέρα, μάλλον τελικά δεν είναι καλή ιδέα, καταλήγει μία νέα έρευνα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.
Εξηγεί πως όσες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο να πίνουμε μικρές ποσότητες αλκοόλ δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικές καθώς συγκρίνουν όσους πίνουν περιστασιακά με εκείνους που αναγκάστηκαν να κόψουν το αλκοόλ για λόγους υγείας.
Οι ειδικοί λένε τώρα πως η μέτρια κατανάλωση εξακολουθεί να ενέχει ορισμένους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.
Σχετικά με την παραπάνω σύγκριση, ο επικεφαλής της νέας μελέτης Dr Tim Stockwell, του Καναδικού Ινστιτούτου Έρευνας για τη Χρήση Ουσιών του Πανεπιστημίου της Βικτόρια, δήλωσε πως όσοι πίνουν μία στο τόσο, συγκριτικά με τους υπόλοιπους θα είναι πάντοτε πιο υγιείς.
«Είναι μία προπαγάνδα της βιομηχανίας»
Οι ερευνητές εξέτασαν 107 δημοσιευμένες μελέτες και όταν συνδύασαν όλα τα δεδομένα, φάνηκε ότι όσοι έπιναν μεταξύ ενός ποτού την εβδομάδα και δύο την ημέρα είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης σε σύγκριση με εκείνους που το είχαν κόψει.
Ωστόσο, μερικές πιο έγκυρες μελέτες που περιλάμβαναν άτομα, που ήταν σχετικά στην αρχή της γνωριμίας τους με το αλκοόλ, δεν συνέδεσαν τη μέτρια κατανάλωση με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
«Είναι μία προπαγάνδα της βιομηχανίας ποτών για να πουλάει τα προϊόντα της κάνοντας τους καταναλωτές να νομίζουν ότι θα ζήσουν περισσότερο», δήλωσε ο Dr Tim Stockwell στον Guardian.
«Η ιδέα αυτή έχει επηρεάσει τις εθνικές οδηγίες για την κατανάλωση αλκοόλ και τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνεται η ασθένεια του αλκοολισμού», σημείωσε ο ίδιος.
«Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης»
Σύμφωνα με τον Dr Stockwell η μοναδική φορά που παρουσιάζεται σύνδεση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και της μακροζωίας είναι στις «αδύναμες» μελέτες.
«Απλώς δεν υπάρχει εντελώς ‘ασφαλές’ επίπεδο κατανάλωσης», επισημαίνει.
«Θεωρείται πλέον ότι τα στοιχεία σχετικά με την προστατευτική επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ είναι λιγότερο ισχυρά από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως»
Το «γαλλικό παράδοξο»
Η αντίληψη ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί υγιή ζωή χρονολογείται εδώ και δεκαετίες και ο Dr Stockwell ανέφερε ως παράδειγμα το «γαλλικό παράδοξο».
Πρόκειται για την ιδέα, η οποία διαδόθηκε τη δεκαετία του 1990, ότι το κόκκινο κρασί συμβάλλει στην εξήγηση του γιατί οι Γάλλοι απολαμβάνουν σχετικά χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων, παρά την πλούσια, λιπαρή διατροφή τους.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) δηλώνει ότι η θέση που επικρατούσε στο παρελθόν ότι κάποιο επίπεδο αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά έχει αναθεωρηθεί.
Ο ιστότοπος αναφέρει: «Θεωρείται πλέον ότι τα στοιχεία σχετικά με την προστατευτική επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ είναι λιγότερο ισχυρά από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως».
Η κατανάλωση λιγότερο από 14 μονάδες την εβδομάδα θεωρείται κατανάλωση χαμηλού κινδύνου, αλλά ονομάζεται «χαμηλού κινδύνου» και όχι «ασφαλής» επειδή δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης, σύμφωνα με το NHS.
Παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις για βλάβες ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, οι ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο συμβουλεύονται να περιορίζουν τον κίνδυνο με το να μην πίνουν περισσότερες από 14 μονάδες την εβδομάδα.
Πέρυσι, μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο Κινέζους άνδρες συνέδεσε το αλκοόλ με περισσότερες από 60 ασθένειες, όπως κίρρωση του ήπατος, εγκεφαλικό επεισόδιο, διάφορους γαστρεντερικούς καρκίνους, ουρική αρθρίτιδα, καταρράκτη και γαστρικό έλκος.
[Πηγή:]www.in.gr