Την πρώτη αιτία θανάτου αποτελούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα στις ανεπτυγμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.
Ο κύριος λόγος είναι η ύπαρξη προχωρημένης αθηρωσκλήρωσης, δηλαδή της εναπόθεσης αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία, η οποία με τη σειρά της κάνει τα αγγεία πιο δύσκαμπτα (τα «σκληραίνει»), ενώ ταυτόχρονα προκαλεί στενώσεις, εμποδίζοντας έτσι τη φυσιολογική ροή του αίματος.
Η αθηρωσκλήρωση επιταχύνεται με το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την υπεριλιπιδαιμία, το κληρονομικό ιστορικό, την υπέρταση και τον σακχαρώδη διαβήτη.
Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλει επίσης και η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης, βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Στόχος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, είναι και η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τις καρδιαγγειακές παθήσεις
«Αντίδοτο» σε όλους τους παραπάνω επιβαρυντικούς παράγοντες, αποτελεί η άσκηση, η οποία ακόμη και στην πιο ήπια μορφή της ενισχύει την καλή κυκλοφορία του αίματος, βοηθά να αυξηθεί η καλή χοληστερίνη HDL που «καθαρίζει» τα αγγεία, να μειώσουμε το βάρος μας και την αντίσταση στην ινσουλίνη, συμβάλλει στην ανάπτυξη παράπλευρης κυκλοφορίας, βοηθά στις αρρυθμίες και δεν ευνοεί τις θρομβώσεις, ενώ βελτιώνει και την ψυχική κατάστασή μας, μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη και μας επιτρέπει να κοιμόμαστε καλύτερα.
Η φετινή παγκόσμια ημέρα καρδιάς είναι αφιερωμένη στην δράση. Τόσο την ατομική, με τη μορφή της κίνησης και της ενίσχυσης των δραστηριοτήτων μας, ώστε να βοηθήσουμε την καρδιά μας, όσο και τη συλλογική, με τη μορφή κατάρτισης εθνικών σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων ως κοινωνία.
Για το θέμα, μίλησε στο in.gr o Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης, ξεκινώντας από την κινητοποίηση του καθενός από μας, ώστε να προστατέψουμε την καρδιά μας.
Ατομική δράση
Αναφερόμενος στην επίδραση της άσκησης στην καρδιαγγειακή υγεία, επεσήμανε ότι «Η άσκηση που είναι ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα είναι η μέτριας σε ένταση, αλλά συστηματική άσκηση (βάδισμα ή ήπιο τρέξιμο).
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η φυσική άσκηση, ακόμα και μέτριας έντασης, δηλαδή 30 λεπτά την ημέρα βάδιση, κηπουρική, δουλειές σπιτιού, χορός, έχει τα παρακάτω οφέλη συνολικά για την υγεία του ανθρώπου:
• Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη
• Ρυθμίζει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης
• Περιορίζει το αίσθημα κατάθλιψης και άγχους
• Βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, στη διατήρηση υγιούς μυοσκελετικού συστήματος και αρθρώσεων, στην αρμονική λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος
• Βελτιώνει τη λειτουργία των μηχανισμών πήξης-ινωδόλυσης.
Προαπαιτούμενο ο έλεγχος
Δεν είναι όμως όλοι που μπορούν να αθληθούν άφοβα. Ο καθηγητής τόνισε ότι «ανεξάρτητα από τη φυσική κατάσταση του κάθε ατόμου, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε σωματική άσκηση, απαραίτητος είναι ο καρδιαγγειακός έλεγχος, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι το άτομο αυτό μπορεί να ακολουθήσει κάποιο αθλητικό πρόγραμμα, ιδίως αν υπήρξαν στην οικογένειά του κατά το παρελθόν περιστατικά θανάτου σε νεαρά άτομα άγνωστης αιτίας.
Συνεπώς, δεν θα έλεγα ότι υπάρχει άτομο που μπορεί να αθληθεί άφοβα, αν πρώτα δεν έχει γίνει εκτίμηση του καρδιαγγειακού του κινδύνου από καρδιολόγο».
Οι περιορισμοί
Όσο για τους περιορισμού που μπορεί να τεθούν στην άθληση, ο πρόεδρος της ΕΚΕ, σημείωσε πως άτομα που ξεκινούν την άθληση χωρίς να έχουν προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου είναι σημαντικό να γνωρίζουν τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο. Επομένως συνίσταται μια απλή καρδιολογική εξέταση με ακρόαση, λήψη ιστορικού και ηλεκτροκαρδιογράφημα, ενώ, αν ο καρδιολόγος αξιολογήσει ως υψηλό τον καρδιαγγειακό κίνδυνο του ατόμου, τότε η δοκιμασία κόπωσης είναι απαραίτητη για να εκτιμήσει συνολικά τη λειτουργική ικανότητά του.
Εναλλακτικές λύσεις
αρόλα αυτά όμως, επειδή η κινητοποίησή μας παραμένει σημαντική, ο καθηγητής τόνισε ότι η βάδιση αποτελεί τον πιο φθηνό και εφικτό τρόπο άσκησης, με διάρκεια 20-30 λεπτών, 3-5 φορές την εβδομάδα. Σημείωσε παράλληλα, ότι υπάρχουν βέβαια και άλλες μορφές ήπιας άσκησης, όμως η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.
Πέρα από την ήπια άσκηση, σημαντική είναι και η διατροφή, απαλλαγμένη από ζάχαρη και αλάτι και με λήψη λαχανικών και φρούτων.
Ο συνδυασμός ήπιας άσκησης και ισορροπημένης διατροφής, αναμφισβήτητα θα βοηθήσει το άτομο να έχει μια καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
Συλλογική δράση
Στόχος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, είναι και η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας απαιτεί στρατηγικές που είναι προσαρμοσμένες στο εθνικό, περιφερειακό και τοπικό πλαίσιο.
Αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
«Ο υψηλός αριθμός θανάτων από καρδιακές παθήσεις καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη να δρομολογήσουμε προσαρμοσμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων», τόνισε ο κ. Κοχιαδάκης και πρόσθεσε: «Σε αυτό τον στόχο, σημαντικός είναι ο ρόλος και των επιστημονικών εταιρειών και ιδιαίτερα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που πρέπει να έχει έναν επίσημο συμβουλευτικό ρόλο στην Πολιτεία.
Είναι κομβικής σημασίας να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για πρόληψη από τα καρδιαγγειακά και για συντονισμένη καταπολέμηση της νόσου σε εθνικό επίπεδο, ώστε όλοι οι πολίτες, να έχουν ευρεία γνώση του τι ακριβώς σημαίνει καρδιαγγειακή νόσος και τις συνέπειές της, όπως επίσης να έχουν στη διάθεσή τους “εργαλεία” πρόληψης, αλλά και εύκολη πρόσβαση στην περίθαλψη για την αντιμετώπισή των καρδιαγγειακών νόσων.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα προγράμματα πρόληψης του Υπουργείου Υγείας που ήδη εφαρμόζονται, θα συντελέσουν όχι μόνο σε μείωση της θνητότητας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
[Πηγή:]www.in.gr