Ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάζουν οι ασθενείς για να παίρνουν τα φάρμακά τους, ενώ θα συνεχιστεί και η γενναία χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης από τις φαρμακευτικές, καθώς «το ταμείον είναι μείον» και η κρατική χρηματοδότηση θα συνεχίσει να αυξάνεται μόνο κατά τα επίπεδα που προβλέπεται από τη συμφωνία με το Ταμείο Ανάκαμψης και το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η συνάντηση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους όλων των φορέων της φαρμακοβιομηχανίας, με θέμα τα προβλήματα που προκαλούν στον κλάδο οι υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές, μετά τον καταλογισμό υποχρεωτικής επιστροφής clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα του 2023 που έφτανε μέχρι και 83% περίπου.
Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα φάρμακα άνω των 30 ευρώ, σε συνδυασμό με τα πρόσθετα 20 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μειώσουν το ποσοστό του clawback των νοσοκομειακών φαρμάκων στο 77% (από 83%) για το 2023, ενώ για το 2024 εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 68% περίπου.
Οι ασθενείς που παίρνουν φάρμακα μέσω του ΙΦΕΤ έχουν διπλασιαστεί και από 1.900 που ήταν αρχικά, έχουν πλέον ξεπεράσει τις 3.000
Τα ποσοστά αυτά συνεχίζουν να μην είναι βιώσιμα για τον κλάδο, οπότε στη διάρκεια της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε προτάσεις για τον περαιτέρω περιορισμό των υποχρεωτικών επιστροφών, πέραν του ευχολογίου για θεσμικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τον έλεγχο της ζήτησης φαρμάκων με θεραπευτικά πρωτόκολλα και μητρώα ασθενών.
Στα μέτρα που αναφέρθηκε, ο υπουργός περιέλαβε:
- Ενίσχυση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης συνολικά κατά 100 εκατ. επιπλέον κάθε χρόνο μέχρι το 2027,
- Διαχωρισμό των φαρμάκων που πωλούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία σε δύο κατηγορίες: α) πρωτότυπα και β) εκτός πατέντας και γενόσημα και καθιέρωση κλειστών προϋπολογισμών και σε αυτό το κανάλι διανομής φαρμάκων,
- Μεταφορά περίπου 50 φαρμάκων στη λίστα Μη Συνταγογραφουμένων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και στην αρνητική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων, δηλαδή το κόστος τους θα καταβάλλεται εξ’ ολοκλήρου από τους ασθενείς,
- Εκκαθάριση των ανενεργών ΑΜΚΑ για έλεγχο των ΑΜΚΑ που λαμβάνουν φάρμακα μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), καθώς οι ασθενείς που παίρνουν φάρμακα μέσω του ΙΦΕΤ έχουν διπλασιαστεί και από 1900 που ήταν αρχικά, έχουν πλέον ξεπεράσει τις 3.000.
- Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα νοσοκομεία από το 2025.
Δεν φτάνει η χρηματοδότηση
Παράγοντες της αγοράς, επεσήμαιναν ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη για Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) αυξάνεται με ρυθμό της τάξης του 15%, τη στιγμή που οι ασφαλιστικές εταιρίες κάνουν προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης σε φάρμακα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, μεσοσταθμικά κατά΄7% και η ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης περιορίζεται μόλις στο 2,4% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η κρατική χρηματοδότηση είναι πολύ χαμηλότερη των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού, οπότε αναπόφευκτα το clawback – που είναι η επιστροφή του συνολικού ποσού που υπερβαίνει την πρόβλεψη για κρατική χρηματοδότηση – θα συνεχίσει να αυξάνεται δραματικά.
Σε ότι αφορά το ΙΦΕΤ, η αυξητική πορεία δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν, αφού η αύξηση περιορίστηκε από τα 2,64 εκατ. ευρώ στα 2,8 εκατ. ευρώ, όμως κύκλοι της φαρμακοβιομηχανίας επισήμαιναν ότι στόχος είναι το ποσό αυτό να βαίνει μειούμενο και όχι να αυξάνεται έστω και με μικρά ποσοστά. Στο σημείο αυτό τόνιζαν ότι η εξαγγελία για εκκαθάριση των ανενεργών ΑΜΚΑ έχει γίνει αρκετούς μήνες πριν, όμως πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.
Με τον διαχωρισμό των φαρμάκων που κυκλοφορούν μέσω φαρμακείων σε αυτά που διατηρούν την προστασία της πατέντας τους έναντι εκείνων που την έχουν χάσει ή των γενοσήμων, οι εκπροσωποι της φαρμακοβιομηχανίας τόνισαν ότι δημιουργείται ένα ακόμη κανάλι διανομής φαρμάκων, μέσω του οποίου θα ξεχωρίσει η καινοτομία στην αγορά από τα προστατευόμενα με πατέντα καινούρια φάρμακα, έναντι των παλαιοτέρων που έχουν χάσει την προστασία τους και επιτρέπεται η παραγωγή ομοίων, γενοσήμων.
Για την ενίσχυση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ και την αρνητική λίστα, η πρόβλεψη αφορά 50 φθηνά σκευάσματα, τα περισσότερα από τα οποία αναμένεται να χαρακτηριστούν ΜΗΣΥΦΑ, ενώ για κάποια που η λήψη τους χρειάζεται παρακολούθηση, αυτά, θα συνεχίσουν να συνταγογραφούνται, όμως δεν θα καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση.
Όσο για τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, διευκρινίστηκε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση αφορά μόνο 100 εκατ. κατ΄ έτος ως το 2027. Η πρόταση αυτή στηρίζεται στη συμφωνία με το Ταμείο Ανάκαμψης, που προέβλεπε ενίσχυση της χρηματοδότησης αν δεν μπορούσε να επιτευχθεί μείωση του clawback το 2022 κατά 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020, κατά 150 εκατ. ευρώ το 2023 και κατά 300 εκατ. ευρώ το 2024. Για το 2025 ως το 2027, εκτός συμφωνίας του Ταμείου Ανάκαμψης, η πρόταση του υπουργείου Υγείας προβλέπει ενίσχυση του προϋπολογισμού για φαρμακευτική δαπάνη κατά΄100 εκατ. ευρώ κάθε χρονιά.
[Πηγή:]www.in.gr