Σε αγώνα μετ΄ εμποδίων εξελίσσεται το ζήτημα της διάθεσης κάποιων φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και στα ιδιωτικά φαρμακεία για την αποσυμφόρηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ από τις ατέλειωτες ουρές των ασθενών για να πάρουν φάρμακα σοβαρών παθήσεων.
Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας έδειξε ότι δεν έχουν βρεθεί λύσεις για τα προβλήματα που ανακύπτουν από την επιλογή της μίας ή της άλλης πρότασης, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει εξασφαλιστεί η πρόσθετη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για την εξυπηρέτηση του όλου εγχειρήματος.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στο υπουργείο Υγείας υπό τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), των οργανώσεων της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PIF) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ), παρουσία της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ Θεανώς Καρποδίνη, ανέδειξε τη δυσκολία της «εξίσωσης» που πρέπει να λυθεί για να επιτευχθεί το ζητούμενο.
Αναμένεται να ζητηθεί η συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών για να «κλείσει» το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται
Πέρα από τις άμεσες προσλήψεις 20 φαρμακοποιών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με δελτίο παροχής υπηρεσιών που αποφασίσθηκε για την άμεση μείωση του χρόνου αναμονής, και την αλλαγή των σημείων προμήθειας νοσοκομειακών ΦΥΚ από τις ιδιωτικές κλινικές, τελικά, το ζητούμενο της μεταφοράς κάποιων φαρμάκων και στα ιδιωτικά φαρμακεία, παρέμεινε σε εκκρεμότητα.
Όλα τα σενάρια που δημοσιεύθηκαν στο in.gr, τέθηκαν και πάλι επί τάπητος, χωρίς όμως να ληφθεί κάποια απόφαση, καθώς η επιλογή κάθε σεναρίου, οδηγεί σε μια διαδρομή διευθέτησης νέων ζητημάτων που προκύπτουν στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου.
Χρειάζονται πρόσθετοι πόροι
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κατ΄ αποκοπήν πληρωμής των φαρμακοποιών, όπου η πρόταση για καταβολή 20 ευρώ ανά συνταγή, θα απαιτήσει πρόσθετες πιστώσεις – πέραν αυτών που είχαν αρχικά προβλεφθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, αναμένεται να ζητηθεί η συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών για να «κλείσει» το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται.
Στη συνάντηση η φαρμακοβιομηχανία εξέθεσε μια σειρά από προβληματισμούς, ιδίως γιατί δεν έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίον θα αποφευχθεί πιθανή υπερσυνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών που λόγω κόστους μπορούν να τινάξουν στον αέρα τη φαρμακευτική δαπάνη, άρα και τις υποχρεωτικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όχι μόνο θα δημιουργούσε προβλήματα επάρκειας των φαρμάκων αυτών, τη στιγμή που πρόκειται για κρίσιμες θεραπείες σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ταυτόχρονα, θα έθετε σε κίνδυνο και τη βιωσιμότητα των ίδιων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, δεδομένου του υψηλότατου ποσοστού υποχρεωτικών επιστροφών clawback.
Προβλήματα διανομής
Επιπλέον, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις φαρμακευτικές να προχωρήσουν οι ίδιες στην έγκαιρη απ΄ ευθείας διανομή των φαρμάκων αυτών στα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Η επιλογή της αποστολής με κούριερ αποδεικνύεται ένα δύσκολο εγχείρημα, κατ΄ αρχήν γιατί χρειάζεται η πρόβλεψη του κόστους, όπως επίσης και η διασφάλιση της ποιότητας των φαρμάκων αυτών που εντάσσονται στην «ψυχρή αλυσίδα» διανομής, με ειδικές συνθήκες μεταφοράς.
Η συζήτηση περιέλαβε το ενδεχόμενο ένταξης και των φαρμακαποθηκών στην καινούρια διαδικασία, προκειμένου να αντισταθμιστεί το κόστος της ταχυμεταφοράς, δεδομένου ότι οι παραδόσεις των φαρμακαποθηκών μπορούν να γίνονται ακόμη και δύο φορές την ημέρα.
Άλλο ένα σημείο στο οποίο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ήταν το θέμα των θεραπευτικών κατηγοριών που θα προτιμηθεί να διατίθενται και μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, εφόσον οι ασθενείς το επιθυμούν.
Οι περιπτώσεις της ερυθροποιητίνης και των σκευασμάτων για τα λευκά αιμοσφαίρια, παραμένουν πρώτες επιλογές στη συζήτηση αν και τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί, όπως δεν έχει ξεκαθαριστεί και το ανώτατο όριο κόστους που στις μέχρι τώρα συζητήσεις έχει φτάσει τα 300 ευρώ.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μεταξύ του υπουργείου και των κοινωνικών εταίρων, καθώς ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έθεσε ως χρονοδιάγραμμα ένα 10ήμερο για τις οριστικές επιλογές και τη λήψη της τελικής απόφασης.
[Πηγή:]www.in.gr