Ελέγχους κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας σε πραγματικό χρόνο ετοιμάζεται να εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥ μετά την εισαγωγή του νέου συστήματος κοστολόγησης νοσηλευτικών υπηρεσιών (DRGs) από την αρχή του 2025.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα νοσηλίων, ο ΕΟΠΥΥ είναι αυτός που πληρώνει τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του, απ΄ ευθείας στα νοσοκομεία.
Για το λόγο αυτό, έχουν μεταβιβαστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του υπουργείου Υγείας, πιστώσεις επιπλέον ενός δις. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική χρηματοδότηση για το σκοπό αυτό, στο 1,7 δις. ευρώ.
Το σύστημα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, όμως, ο στόχος είναι η πληρωμή των νοσοκομείων σύμφωνα με το παραγόμενο έργο τους.
Στο υπουργείο Υγείας έχουν κρατηθεί περιορισμένες πιστώσεις που είχαν προβλεφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι σαν «σωσίβιο ασφαλείας», για την ενίσχυση των μικρών νοσοκομείων που πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές για να καλύπτουν τους τοπικούς πληθυσμούς.
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ επεκτείνει την κατ΄ οίκον αποστολή φαρμάκων σε περίπου 30.000 ασθενείς με αυτοάνοσες παθήσεις και ογκολογικούς ασθενείς που χρειάζονται ερυθροποιητίνες και παράγοντες αύξησης λευκής σειράς, λόγω χημειοθεραπείας εντός Μαΐου. Τα 275 φάρμακα αυτά, αναμένεται να καλύψουν άμεσα το 41% των ασθενών με σοβαρές παθήσεις, αποσυμφορίζοντας τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ κυρίως στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρούνται τα περισσότερα προβλήματα.
Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση εφαρμογής των DRGs είναι η ενσωμάτωση σ΄ αυτά του μισθολογικού κόστους και της φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει τη συνολική δαπάνη ανά ασθενή

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη
«Στον ΕΟΠΥΥ έχουμε θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο (Real Time) των δαπανών για παροχές υγείας. Ήδη εφαρμόζουμε ελέγχους σε πραγματικό χρόνο για ένα μεγάλο εύρος παροχών υγείας όπως ιατροτεχνολογικά προϊόντα, υπηρεσίες αποκατάστασης κ.α.», ανέφερε στο in.gr η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, σημειώνοντας παράλληλα: «Εντός του 2025 επεκτείνουμε τους ελέγχους αυτούς και στις δαπάνες υγείας που πραγματοποιούνται για κλειστή νοσηλεία ασθενών τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο στον ιδιωτικό – με τη συνδρομή ιδιωτικών εξειδικευμένων ελεγκτικών φορέων».
Η κ. Καρποδίνη απαριθμώντας τα κύρια οφέλη του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο των δαπανών υγείας για νοσηλείες ανέφερε ότι επιτυγχάνεται:
• Εξορθολογισμός της τιμολόγησης- σωστότερη απόδοση των DRGs.
• Εξοικονόμηση δαπανών.
• Εξορθολογισμός της κατανομής του clawback και rebate.
• Διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
• Ενοποίηση προϋπολογισμού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.
• Προστασία των ασθενών και λήψη των κατάλληλων και απαραίτητων υπηρεσιών.
Υπογράμμισε όμως, ότι απαραίτητες προϋποθέσεις-προκλήσεις για την ολοκλήρωση και την επιτυχία της εφαρμογής των DRGs είναι η ενσωμάτωση του μισθολογικού κόστους στα DRGs, η ενσωμάτωση και ανάλυση της φαρμακευτικής δαπάνης, έτσι ώστε ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει τη συνολική δαπάνη ανά ασθενή.
Η κ. Καρποδίνη επεσήμανε ακόμη ότι «με τη συνδυαστική υλοποίηση των Real Time ελέγχων και των DRGs θα υπάρχει για πρώτη φορά πραγματική πληροφόρηση στον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας για την αποτελεσματικότητα κάθε νοσοκομείου-μονάδας, η αποζημίωση των νοσοκομείων θα βασίζεται στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους και θα γίνει εφικτή η ενοποίηση του Προϋπολογισμού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.
Η εφαρμογή των ελέγχων σε πραγματικό χρόνο σε συνδυασμό με την εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων και περιορισμών σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα και η εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων για την αποζημίωση των παροχών υγείας, θα συντελέσουν σε ακόμη αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη διαχείριση και αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων προς όφελος των ασθενών.
Παράλληλα και για την αποτροπη παραβατικών συμπεριφορών εκ μέρους των παρόχων υγείας προβαίνει σε συστάσεις προς τους παρόχους, σε διακοπή συμβάσεων όπου είναι απαραίτητο αλλά και σε δειγματοληπτικούς και συστημικούς ελέγχους. Περαιτέρω συνεργάζεται με τις υπόλοιπες Αρχές της χώρας (Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ΑΑΔΕ, Αστυνομικές και Δικαστικές αρχές) με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων του Οργανισμού και των ασφαλισμένων του».
Ακριβά φάρμακα κατ΄ οίκον
Σε ότι αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους του, η διοικήτρια του Οργανισμού προανήγγηλε την επέκταση της αποστολής κατ΄ οίκον αρχικά για 275 περίπου φάρμακα που χορηγούνται για αυτοάνοσα νοσήματα και για ασθενείς υπό χημειοθεραπεία που χρειάζονται ερυθροποιητίνες και παράγοντες λευκής σειράς. Στη συνέχεια, η αποστολή κατ΄ οίκον θα επεκταθεί στο σύνολο των ασθενών και των 1000 περίπου φαρμάκων που διακινούνται μέσω φαρμακείων ΕΟΠΥΥ.
«Εδώ και ένα χρόνο και για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, ξεκινήσαμε την αποστολή κατ’ οίκον φαρμάκων υψηλού κόστους», είπε η κ. Καρποδίνη και συνέχισε: «Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μοναδικός ασφαλιστικός φορέας στην Ευρώπη που διαθέτει αυτή την υπηρεσία προς τους ασθενείς και σήμερα, η υπηρεσία αυτή επεκτείνεται σε όλους τους ασθενείς που το επιθυμούν χωρίς απολύτως καμία επιβάρυνση.
Οι ασθενείς θα μπορούν να κάνουν όλη τη διαδικασία ηλεκτρονικά μέσω σχετικής πλατφόρμας, ενώ για τους ασθενείς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της τεχνολογίας θα υπάρχει κατάλληλη υποστήριξη από προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, τόσο εντός των φαρμακείων (ΚΕΠ), όσο και στο call center που λειτουργεί ο Οργανισμός.
Στόχος μας είναι η διαρκής βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασθενών με χρόνιες παθήσεις ή και με κινητικά προβλήματα ή όσων διαμένουν σε περιοχές που δεν λειτουργούν αυτόνομα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ η μείωση πολύωρης αναμονής και ταλαιπωρίας ασθενών και η ταχύτερη και ασφαλέστερη διαχείριση και παράδοση των φαρμάκων κατ’ οίκον σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και βάσει των καλών πρακτικών διανομής (Good Distribution Practices – GDP).
Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η γραφειοκρατία με την αποϋλοποίηση του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών και ταυτόχρονα, μειώνεται και το ανθρακικό αποτύπωμα λόγω μείωσης της μετακίνησης των ασθενών και περιορισμού των υλικών συσκευασιών των θερμοευαίσθητων φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Η κ. Καρποδίνη χαρακτήρισε την υπηρεσία αυτή του ΕΟΠΥΥ ως εμβληματική, δεδομένου ότι από τους 120.000 δυνητικούς δικαιούχους-ασθενείς μηνιαίως, οι 72.000 εκτελούν συνταγές στα φαρμακεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Το 41% (29.500 ΑΜΚΑ) αυτών των δικαιούχων (Αθήνας –Θεσσαλονίκης) λαμβάνει φάρμακα για αυτοάνοσα νοσήματα (Ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση κατά πλάκας, νόσο Crohn κ.α.) και υποστηρικτικά φάρμακα χημειοθεραπείας (ερυθροποιητίνες και παράγοντες αύξησης λευκής σειράς) κ.α.
Το κόστος της πρωτοποριακής αυτής υπηρεσίας καλύπτεται από το ΕΟΠΥΥ και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή εντός του Μαΐου 2025 και σε πλήρη εφαρμογή έως το τέλος Ιουνίου.
[Πηγή:]www.in.gr