Ηπατίτιδα: Οι βιοψίες από τα παιδιά που έκαναν μεταμόσχευση θα ρίξουν «φως» στα αίτια

Περισσότερα δεδομένα για τις αιτίες που προκαλούν την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά θα υπάρχουν τις επόμενες ημέρες από τη Βρετανία, που έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Ιωάννα Παυλοπούλου, σημείωσε ότι καμία από τις γνωστές ηπατίτιδες A,B,C,D,E, δεν συνδέεται με τις οξείες ηπατίτιδες στα παιδιά με άσχημη κλινική εικόνα, ενώ υπογράμμισε ότι περισσότερα δεδομένα θα έχουμε από τις βιοψίες ήπατος στα παιδιά που έχουν κάνει μεταμόσχευση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κα Σονίδου μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο «από τα 160 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας, 10 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση. Όλα είναι καλά στην υγεία τους δεν κινδύνευσαν και δεν σημειώθηκε ανθρώπινη απώλεια”.

“Τα παιδιά που έχουν νοσήσει από κοροναϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόλις στο 16%” ανέφερε, οπότε “δεν μπορούμε να αποδώσουμε σε αυτό την αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας, από τον Ιανουάριο του2022”.

Ο αδενοϊός 41 η πιθανότερη αιτία

Όπως είπε “το 75% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή ηπατίτιδα είχαν τον αδενοϊό 41″, εκεί έχουμε αποδώσει την αύξηση των κρουσμάτων” αλλά όπως διευκρίνισε “δεν είμαστε σίγουροι ακόμη” και συμπλήρωσε πως “δεν έχει ταυτοποιηθεί καμία από τις γνωστές ηπατίτιδες A,B,C,D,E οπότε και δεν συνδέονται με τις οξείες ηπατίτιδες που παρατηρήσαμε στα παιδιά με την άσχημη κλινική εικόνα”.

Στο κατά πόσο μπορεί να επεκταθεί και ηλικιακά το πρόβλημα της οξείας ηπατίτιδας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου ξεκαθάρισε πως “μιλάμε για ηλικίες από μερικών μηνών μέχρι 16 ετών. Το καλό νέο είναι πως οι περιπτώσεις αυτές της οξείας ηπατίτιδας είναι σπάνιες. Μέχρι προχθές σύμφωνα με τις καταγραφές του ΠΟΥ είναι 200, με τις περισσότερες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ανησυχητικό είναι πως ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό χρειάζεται μεταμόσχευση ήπατος“.

Να εξεταστεί ο υποκειμενικός παράγοντας

Όπως υπογράμμισε “πρέπει να εξεταστεί στα παιδιά που νοσούν βαρύτερα εάν υπάρχει ένας υποκείμενος παράγοντας, ανοσολογικός ή άλλος που να τα προδιαθέτει στο να έχουν αυτή τη σοβαρή εξέλιξη” ενώ εκτίμησε πως “περισσότερα δεδομένα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες από τη Βρετανία, σχετικά και με τις βιοψίες ήπατος”

Στους γονείς συνέστησε “Εάν ένα παιδί έχει συμπτώματα στο γαστρεντερικό (εμέτους, διάρροιες, πόνους στην κοιλία,) που δεν βελτιώνονται, είτε πυρετό και ίκτερο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους”.

Ροή Ειδήσεων

ΕΚΤ: Το σχέδιο για τα ομόλογα του Νότου – Τι θα γίνει με την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα...

Μακρόν: Συμφωνία Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη στην ΕΕ

Βέβαιος ο Γάλλος πρόεδρος ότι ο συμβιβασμός που...

Αχαΐα: Νεκρός βρέθηκε ο βοσκός που έπεσε σε χαράδρα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο βοσκός έπεσε...

Αυτά είναι τα οκτώ φιλικά που θα δώσει ο Ατρόμητος

Φιλικές αναμετρήσεις που θα βοηθήσουν στο μοντάρισμα της...

ΕΚΤ: Το σχέδιο για τα ομόλογα του Νότου – Τι θα γίνει με την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που...

Μακρόν: Συμφωνία Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη στην ΕΕ

Βέβαιος ο Γάλλος πρόεδρος ότι ο συμβιβασμός που βρέθηκε θα γίνει αποδεκτός και από τις δύο πλευρές ...

Αχαΐα: Νεκρός βρέθηκε ο βοσκός που έπεσε σε χαράδρα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο βοσκός έπεσε σε χαράδρα ενώ επιχειρούσε να φέρει πίσω τα ζώα του που είχαν απομακρυνθεί. ...