Σταυρός Βάπτισης: O συμβολισμός και η σωστή επιλογή για το παιδί

Το μυστήριο της βάπτισης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου, αφού συμβολίζει την είσοδο του στην Εκκλησία και την κάθαρση από το Προπατορικό αμάρτημα. Η βάπτιση είναι ιερή, όχι μόνο για τον παιδί αλλά και για τους γονείς, τον ανάδοχο και τους καλεσμένους που θα παρευρεθούν στην τέλεσή της, ενώ είναι το μυστήριο με τους περισσότερους συμβολισμούς, καθώς κάθε κομμάτι που περιέχεται στο κουτί με τα βαπτιστικά, έχει την δική του θρησκευτική αξία. Το πιο σημαντικό κομμάτι ωστόσο, είναι ο βαπτιστικός σταυρός.

Οι σταυροί βάπτισης μας θυμίζουν τη θυσία του Χριστού για τη σωτηρία των ανθρώπων και επικυρώνουν την ένταξη του παιδιού στους κόλπους της Εκκλησίας. Είναι ένα καθολικό σύμβολο του Χριστιανισμού. Στην Ορθοδοξία υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι σταυρών, όπου ο καθένας έχει τη δική του μοναδική ιστορία και παράδοση.

Ας δούμε όμως συνοπτικά παρακάτω, τους δύο πιο γνωστούς τύπους σταυρών του Χριστιανισμού:

• Πατριαρχικός Σταυρός

Ο Πατριαρχικός σταυρός αποτελεί παραλλαγή του Χριστιανικού σταυρού. Παρόμοιος με το Λατινικό σταυρό, ο πατριαρχικός διαθέτει μια μικρότερη οριζόντια γραμμή, η οποία τοποθετείται πάνω από την κύρια γραμμή. Μερικές φορές ο Πατριαρχικός Σταυρός έχει μια σύντομη, διαγώνια γραμμή κοντά στο κάτω μέρος του. Αυτή η γραμμή εμφανίζεται στην ελληνική βυζαντινή εικονογραφία, την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.

• Ελληνικός Σταυρός

Ο ελληνικός σταυρός έχει και τις τέσσερις πλευρές του με ίσο μήκος. Στις περισσότερες απεικονίσεις του χριστιανικού σταυρού, το μήκος είναι αρκετά μεγαλύτερο από το πλάτος. Μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ., αυτή η μορφή σταυρού συναντιόταν συνήθως σε όλη την Ελλάδα και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ο σταυρός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τελετής. Ως παράδοση, οι νονοί δίνουν στα παιδιά τον βαπτιστικό τους σταυρό. Αν και οι περισσότεροι από εμάς θα αποκτήσουν πολλούς σταυρούς καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας, το συγκεκριμένο κόσμημα θεωρείται και το πιο ιδιαίτερο.

Παλαιότερα, οι σταυροί βάπτισης ήταν χρυσοί, σε κλασσικά σχέδια. Στις μέρες μας όμως υπάρχουν διαθέσιμοι σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς και σε μοντέρνα, minimal σχέδια.

Σχετικά με το κόστος, η τιμή ποικίλει ανάλογα με το μέταλλο (χρυσό ή ασήμι κυρίως), το βάρος του χρυσού και τη διακόσμηση (ζιργκόν ή πολύτιμοι λίθοι).

Κατά την επιλογή του σταυρού θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά το σχήμα, αφού σύμφωνα με την Εκκλησία οι σταυροί βάπτισης θα πρέπει να είναι πιστά αντίγραφα του Τιμίου Σταυρού. Υπάρχουν διάφορα σχέδια και σχήματα στην αγορά. Η Εκκλησία τονίζει πως αν και ο σταυρός είναι ένα κόσμημα, δεν χρειάζεται να είναι διακοσμημένος και μας καλεί να αρκεστούμε σε κάτι κλασσικό.

Ο σταυρός από ασήμι αποτελεί τάση κυρίως των τελευταίων χρόνων και εμφανίζεται κυρίως ως εναλλακτική και πιο οικονομική επιλογή από έναν σταυρό από χρυσό. Από την άλλη πλευρά, ο χρυσός σταυρός προτιμάται ολοένα και περισσότερο στο πέρασμα του χρόνου. Αν κινηθούμε σε αυτή την επιλογή, αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο αριθμός των καρατίων. Τα 9Κ είναι η πιο οικονομική επιλογή. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε 14Κ ή 18Κ αντίστοιχα , ανάλογα με το τι επιθυμούμε και τον προϋπολογισμό μας.

Ροή Ειδήσεων

Τροχαίο στην Αττική Οδό – Αναμένονται καθυστερήσεις

Νταλίκα εξετράπη της πορείας της κι έπεσε πάνω...

Βιολογική Γεωργία: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα με τους δικαιούχους

Τα αποτελέσματα με τους δικαιούχους του Μέτρου 11 «Βιολογική...

Φωτιά στα Λινοπεράματα – Σηκώθηκε ελικόπτερο

Ενισχύονται οι δυνάμεις καθώς φυσούν ισχυροί άνεμοι ...

Τροχαίο στην Αττική Οδό – Αναμένονται καθυστερήσεις

Νταλίκα εξετράπη της πορείας της κι έπεσε πάνω σε κιγκλιδώματα Δυσκολίες αναμένεται...

Βιολογική Γεωργία: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα με τους δικαιούχους

Τα αποτελέσματα με τους δικαιούχους του Μέτρου 11 «Βιολογική γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, συνολικού ύψους 654.498.189,12 ευρώ αναρτήθηκσαν από το ΥπΑΑΤ.Διαβάστε επίσης: Βιολογική...

Μάντζος: Γιατί πανηγύριζε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα του ΝΑΤΟ;

«Εμείς είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε έτοιμοι, και σε επίπεδο προσωπικού και πολιτικών» δήλωσε για τις πρόωρες εκλογές ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.  ...