Η «ηφαιστειακή» γοητεία της Σαντορίνης

Πολλά έχουν γραφεί σχετικά με τους παράγοντες που κάνουν μαγική και γοητευτική τη Σαντορίνη, και σίγουρα ένας από αυτούς είναι η παρουσία του υποθαλάσσιου ηφαιστείου που «φιλοξενεί» στον βυθό της. Το ηφαίστειο είναι ο λόγος στον οποίο οφείλεται η μορφολογία της και έχει επηρεάσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ανήκοντας σε ένα ευρύτερο ηφαιστειακό τόξο που περιλαμβάνει τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Νίσυρο, το ηφαίστειο της Σαντορίνης με τις εκρήξεις του, από τα προχριστιανικά χρόνια, όταν ουσιαστικά έβαλε τέλος στον μινωικό πολιτισμό, μέχρι και τη σχετικά πρόσφατη έκρηξη του 1950, αλλάζει τη γεωλογική εικόνα του αρχιπελάγους και αποτελεί μόνιμη απειλή, αλλά και πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες.

Αυτό το τελευταίο έχουν αξιοποιήσει στο έπακρον οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του τουρισμού και με τις σωστές κινήσεις σε επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών έχουν καταστήσει τη Σαντορίνη την υπ’ αριθμόν 1 επιλογή για κάθε τουρίστα, Έλληνα ή ντόπιο, που θέλει να ζήσει μια πραγματική εμπειρία ζωής. Ειδικά οι επισκέψεις με πλοιάριο στο ηφαιστειογενές έδαφος, όπου η θερμότητα διαπερνά τις σόλες των παπουτσιών και γίνεται αντιληπτή, είναι κάτι που μένει ανεξίτηλο στη μνήμη όποιου ζήσει μια τέτοια εμπειρία.

Η Σαντορίνη όμως δεν είναι μόνο το ηφαίστειό της, αφού πρόκειται για ένα νησί με τεράστια ιστορία, που αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού και τα ευρήματα από το έδαφός της είναι αρκετά για να γεμίσουν από μόνα τους ένα ολόκληρο μουσείο.

Είναι το νησί που αργότερα δέχθηκε την επικράτηση του χριστιανισμού και σήμερα διαθέτει πολλές εκκλησίες, ορθόδοξες αλλά και καθολικές, ενώ ακόμη και το όνομά της [Σαντορίνη, από το Σάντα (= Αγία) Ειρήνη] που αντικατέστησε το αρχαϊκό Θήρα δείχνει αυτή την παράλληλη ορθόδοξη και καθολική επίδραση.

Σήμερα όμως η Σαντορίνη, χωρίς να απαρνείται αυτή τη μακρόχρονη παράδοση και την πλούσια ιστορία της, είναι ένας τουριστικός προορισμός πολύ υψηλού επιπέδου που έχει ξεπεράσει πια εδώ και χρόνια τα σύνορα της Ελλάδας και τη γνωρίζουν όλοι, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι την έχουν επισκεφτεί για πάνω από μία φορές και πολλοί ακόμη θέλουν να την επισκεφτούν ή την έχουν βάλει στο πρόγραμμά τους.

Και με τέτοια ζήτηση είναι λογικό οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να βάζουν τα δυνατά τους ώστε να παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες και να μην αποδειχθούν κατώτεροι του ονόματος που φέρει η Σαντορίνη. Αντίστοιχα λοιπόν του φυσικού κάλλους της είναι και τα πολυτελή ξενοδοχεία που πλαισιώνουν την Καλντέρα και προσφέρουν άνετη διαμονή και κομφόρ που αφήνουν πλήρως ικανοποιημένο και ευχαριστημένο τον πελάτη. Δεν είναι τυχαίο πως αρκετά από αυτά τα ξενοδοχεία είναι μεταξύ των πρώτων, ανταγωνιζόμενα ξενοδοχειακές μονάδες από όλον τον κόσμο.

Και στο θέμα όμως της νυχτερινής διασκέδασης που απασχολεί ιδιαίτερα τη νεολαία η Σαντορίνη όχι μόνο δεν υστερεί αλλά βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, ενώ η πολιτιστική ζωή του νησιού, ειδικά τα καλοκαίρια, έρχεται να συμπληρώσει το φάσμα των επιλογών του τουρίστα.

Πέραν λοιπόν του πραγματικού, η Σαντορίνη είναι και ένα… ηφαίστειο πολιτιστικών δράσεων, αναμνήσεων, χρωμάτων και αρωμάτων που πολύ εύκολα συναρπάζει τον επισκέπτη της και πολύ δύσκολα φεύγει από τη σκέψη του.

Ροή Ειδήσεων

Φωτιά στα Λινοπεράματα – Σηκώθηκε ελικόπτερο

Ενισχύονται οι δυνάμεις καθώς φυσούν ισχυροί άνεμοι ...

Περιστέρι: 60 δημότες με οστεοαρθρίτιδα γόνατος συμμετείχαν σε μεγάλο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα

Ολοκληρώθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα ΒαδίΖΩ του Δήμου Περιστερίου...

Μπακς: «Έδεσαν» τον Πόρτις, πήραν και τον Ινγκλς

Στο Μιλγουόκι και στους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο...

Μάντζος: Γιατί πανηγύριζε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα του ΝΑΤΟ;

«Εμείς είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε έτοιμοι, και σε επίπεδο προσωπικού και πολιτικών» δήλωσε για τις πρόωρες εκλογές ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.  ...

Φωτιά στα Λινοπεράματα – Σηκώθηκε ελικόπτερο

Ενισχύονται οι δυνάμεις καθώς φυσούν ισχυροί άνεμοι Φωτιά στα Λινοπεράματα  έχει σημάνει...

Περιστέρι: 60 δημότες με οστεοαρθρίτιδα γόνατος συμμετείχαν σε μεγάλο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα

Ολοκληρώθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα ΒαδίΖΩ του Δήμου Περιστερίου σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για τη βοήθεια των δημοτών...