Οι προετοιμασίες που πρέπει να κάνουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενόψει φθινοπώρου

Δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα προβλέπεται να έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα. Αυτό θα συμβεί όχι μόνο επειδή είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν τα εποχικά προβλήματα της νέα σεζόν, αλλά και λόγω φυσικά του COVID-19.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα παραμένει ανησυχητική ενόψει της νέας περιόδου και των δραστηριοτήτων της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας. Για τους δήμους της χώρας αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερο πονοκέφαλο με επιπρόσθετες προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν και φυσικά με μεγαλύτερα έξοδα, που πάντα αποτελούν πρόβλημα, ακόμη και για τους πλούσιους και οικονομικά ανεξάρτητου δήμους στην Ελλάδα.

Έτσι ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» του κρατικού μηχανισμού δεν έχει να κάνει μόνο με το κατά πόσο θα αντιμετωπιστεί σωστά ή Πανδημία, αλλά παράλληλα και πώς θα αποφευχθεί να νοσήσουν βαριά τα οικονομικά των ΟΤΑ και της κεντρικής διοίκησης.

Περιορισμένες επισκέψεις και συνωστισμός

Όσον αφορά τους δήμους, σημαντικός, δίχως αμφιβολία, θα είναι ο τρόπος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκηση. Αναμένεται λοιπόν  τα πάντα να είναι ελεγχόμενα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του δήμου και των υπηρεσιών του, ακόμη ενδεχομένως και στους εξωτερικούς χώρους.

Προβλέπεται επίσης η πραγματοποίηση ραντεβού πριν την επίσκεψη των δημοτών σε αυτές, προκειμένου να αποφευχθεί η μεγάλη προσέλευση αυτών την ίδια ώρα. Ενδεχομένως θα υπάρξει και η χρήση της τηλε-εργασίας για ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός των ίδιων των εργαζομένων των ΟΤΑ, σε μικρά γραφεία.

Πιο αυστηρά μέτρα αναμένεται να τι ρυθμό σε υπηρεσίες με μεγάλη κίνηση δημοτών όπως είναι για παράδειγμα τα ΚΕΠ, κοινωνικά φαρμακεία και δημοτικά παντοπωλεία κλπ. στις περιπτώσεις αυτές αναμένεται να υπάρχουν προβλέψεις για ελεγχόμενες επισκέψεις ενδεχομένως και με ραντεβού και την αποφυγή συνωστισμού. 

Ο τομέας της καθαριότητας

Φυσικά μεγάλη σημασία αναμένεται να δοθεί στις προετοιμασίες που αφορούν την καθαριότητα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια αναμένεται να γίνουν και να πραγματοποιούνται σε τακτά διαστήματα απολύμανσης εσωτερικών χώρων σε δημόσιες υπηρεσίες και σε σχολεία.

Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν και προληπτικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα γίνονται προληπτικά οι αποφράξεις Μοσχάτο σε φρεάτια, σε υπονόμους και σε άλλες εγκαταστάσεις ή οι αποφράξεις Νέο Φάληρο και αντίστοιχα σε οποιανδήποτε άλλο δήμο. Υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρείες που ασχολούνται με απολυμάνσεις σε εσωτερικούς χώρους και σε παιδικές χαρές, με αποφράξεις κλπ. Η χρήση των υπηρεσιών αυτών εκτιμάται πως θα είναι τακτική.

Προληπτικοί έλεγχοι και τεστ

Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε περιοχές με πολλά κρούσματα, ενδέχεται να ζητηθούν να γίνουν προληπτικοί έλεγχοι στους εργαζόμενους των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Πιο επιβεβλημένη είναι η πραγματοποιήσει ελέγχους σε υπηρεσίες Υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως είναι για παράδειγμα τα κέντρα υγείας παιδιών και ενηλίκων, τα δημοτικά ιατρεία, τα δημοτικά αναψυκτήρια κλπ.

Τα σχολεία

Όσον αφορά τέλος τα σχολεία οι ίδιοι οι ΟΤΑ θα αναλάβουν την απολύμανση των χωρών καθώς επίσης και την παροχή του απαιτούμενου εξοπλισμού προς τα παιδιά, όπως είναι για παράδειγμα οι μάσκες προσώπου, παγούρια για νερό, αντισηπτικά μαντηλάκια και υγρά, γάντια κλπ. Ήδη οι δήμοι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προμήθειας όλων των απαιτούμενων αυτών υλικών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όταν αυτή ξεκινήσει.

Ροή Ειδήσεων

Βιολογική Γεωργία: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα με τους δικαιούχους

Τα αποτελέσματα με τους δικαιούχους του Μέτρου 11 «Βιολογική...

Φωτιά στα Λινοπεράματα – Σηκώθηκε ελικόπτερο

Ενισχύονται οι δυνάμεις καθώς φυσούν ισχυροί άνεμοι ...

Περιστέρι: 60 δημότες με οστεοαρθρίτιδα γόνατος συμμετείχαν σε μεγάλο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα

Ολοκληρώθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα ΒαδίΖΩ του Δήμου Περιστερίου...

Βιολογική Γεωργία: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα με τους δικαιούχους

Τα αποτελέσματα με τους δικαιούχους του Μέτρου 11 «Βιολογική γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, συνολικού ύψους 654.498.189,12 ευρώ αναρτήθηκσαν από το ΥπΑΑΤ.Διαβάστε επίσης: Βιολογική...

Μάντζος: Γιατί πανηγύριζε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα του ΝΑΤΟ;

«Εμείς είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε έτοιμοι, και σε επίπεδο προσωπικού και πολιτικών» δήλωσε για τις πρόωρες εκλογές ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.  ...

Φωτιά στα Λινοπεράματα – Σηκώθηκε ελικόπτερο

Ενισχύονται οι δυνάμεις καθώς φυσούν ισχυροί άνεμοι Φωτιά στα Λινοπεράματα  έχει σημάνει...